News Flash:

Cum a fost sarbatorita Ziua Unirii la Timisoara

25 Ianuarie 2016
1299 Vizualizari | 1 Comentarii
ziua unirii la timis
Ziua Unirii Principatelor Romane a fost celebrata duminica dimineata si la Timisoara, in fata Inspectoratului de Politie al Judetului Timis. Autoritatile au depus coroane la bustul lui Alexandru Ioan Cuza si au incins traditionala hora a Unirii.
Ceremonia a inceput la ora 10, cu intonarea imnului national, in fata Inspectoratului de Politie al Judetului Timis de pe bulevardul Take Ionescu. Dupa oficierea slujbei religioase, autoritatile locale si judetene au depus coroane la bustul lui Alexandru Ioan Cuza amplasat in fata IPJ Timis. Evenimentul a continuat cu defilarea detasamentului de onoare constituit din militari apartinand Brigazii 18 Infanterie „BANAT“, Gruparii de Jandarmi Mobile „Glad Voievod“ si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „BANAT“. La final, personalitatile participante si-au dat mana si au incins traditionala hora a Unirii, pe muzica fanfarei militare a Brigazii 18 Infanterie Banat, scrie tion.ro.
Unirea Principatelor Romane, cunoscuta ca Mica Unire (n.r. Marea Unire fiind cea de la 1918), a avut loc 24 ianuarie 1859 si reprezinta unirea statelor Moldova si Tara Romaneasca. Unirea este strans legata de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza si de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 in Moldova si la 24 ianuarie 1859 in Tara Romaneasca.
Procesul a inceput in 1848, odata cu realizarea uniunii vamale intre Moldova si Tara Romaneasca, in timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Votul popular favorabil unirii in ambele tari, rezultat in urma unor Adunari ad-hoc in 1857, a dus la Conventia de la Paris din 1858, o intelegere intre Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formala intre cele doua tari, cu guverne diferite si cu unele institutii comune.
La inceputul anului urmator, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei si Tarii Romanesti, aducandu-le intr-o uniune personala.
In 1862, cu ajutorul unionistilor din cele doua tari, Cuza a unificat Parlamentul si Guvernul, realizand unirea politica. Dupa inlaturarea sa de la putere in 1866, unirea a fost consolidata prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constitutia adoptata in acel an a denumit noul stat Romania.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1279 (s) | 32 queries | Mysql time :0.018866 (s)