News Flash:

Comisia Iordache a votat eliminarea presedintelui Romaniei din procedura numirii conducerii ICCJ

19 Martie 2018
899 Vizualizari | 0 Comentarii
florin iordache2

Comisia speciala pentru modificarea legilor Justitiei a votat luni ca presedintele Romaniei sa fie exclus din procedura de numire a conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), astfel ca atributiile de revocare si numire a acesteia ii revin Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). De asemenea, comisia a dat raport de adoptare pentru modificarile aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, dupa ce unele articole au fost declarate neconstitutionale de catre CCR.
Articolul la Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii prevede ca CSM primeste atributii de numire si revocare a conducerii ICCJ, iar presedintele Romaniei este eliminat din procedura si se va corela cu Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, unde se va propune eliminarea presedintelui Romaniei din procedura de numire a conducerii ICCJ.

"Sectiile Consiliului Superior al Magistraturii au urmatoarele atributii referitoare la cariera judecatorilor si procurorilor: b) numesc si revoca din functie presedintele, vicepresedintii si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie”, prevede articolul votat.

In forma initiala, articolul spunea: "Sectiile Consiliului Superior al Magistraturii au urmatoarele atributii referitoare la cariera judecatorilor si procurorilor: b) propun presedintelui Romaniei numirea in functie si revocarea din functie a presedintelui si vicepresedintilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie; c) numesc si revoca presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.
Comisia Iordache a dat raport de admitere pentru modificarile legii 304/2004 privind organizarea judiciara, in concordanta cu deciziile CCR

Comisia speciala care modifica cele trei legi ale Justitiei a dat luni, cu 12 voturi “pentru” si 6 "impotriva”, raport de adoptare pentru modificarile aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, dupa ce unele articole au fost declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala (CCR).

Comisia a decis reformularea articolului privind Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie.

"Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie incepe sa functioneze in termen de 3 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi. Cauzele de competenta Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie inregistrate la orice structura de Parchet si nesolutionate pana la data la care Sectia este operationala se inainteaza spre solutionare Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, de indata ce aceasta este operationala", este noua forma a articolului.

De asemenea, comisia a votat ca articolul 2 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara sa revina la forma initiala.

"Justitia se realizeaza prin urmatoarele instante judecatoresti: a) Inalta Curte de Casatie si Justitie; b) curti de apel; c) tribunale; d) tribunale specializate; e) instante militare; f) judecatorii", se arata in textul adoptat.

Membrii comisiei speciale au respins mai multe amendamente propuse de senatorul PSD Serban Nicolae la Legea 304/2004, dupa ce acestia au decis ca ele exced deciziei CCR.

Raportul de admitere va fi trimis la Camera Deputatilor, in calitate de prima Camera sesizata.

Comisia speciala privind legile justitiei, condusa de Florin Iordache, s-a reunit, luni, la ora 10.00, pentru a pune in acord legile justitiei cu deciziile CCR, dupa ce mai multe articole ale acestora au fost declarate necostitutionale.

Modificarile asupra celor trei legi ale justitiei -  legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, legea 304/2004 privind organizarea judiciara si legea 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) - adoptate la sfarsitul anului trecut de catre Parlament, au fost constestate la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) si de catre PNL si de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar CCR a decis in cazul tuturor celor trei legi ca modificarile sunt partial neconstitutionale, urmand ca acestea sa se reintoarca la comisie. 

Comisia a asteptat publicarea motivarilor Curtii Constitutionale pe cele trei legi ale Justitiei. News.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1144 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005701 (s)