News Flash:

Cei trei noi judecatori ai Curtii Constitutionale au depus juramantul

13 Iulie 2016
1133 Vizualizari | 0 Comentarii
curtea constitutionala1
Cei trei noi judecatori ai Curtii Constitutionale – Livia Stanciu, Attila Varga si Marian Enache – au depus miercuri juramantul de investitura in fata presedintelui Klaus Iohannis.
Marian Enache a uitat sa semneze juramantul, dar s-a intors pentru a se achita de acesta obligatie.
Livia Stanciu, fosta presedinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a fost numita pe 9 iunie, prin decret prezidential, de catre Klaus Iohannis, judecator la Curtea Constitutionala pentru un mandat complet de noua ani. Ea il inlocuieste pe Augustin Zegrean, numit in 2007 de catre presedintele de atunci, Traian Basescu.
Attila Varga, fost deputat UDMR, a fost numit judecator CCR pentru urmatorii noua ani de catre Camera Deputatilor, la propunerea UDMR si cu votul PSD. El il inlocuieste pe judecatorul Tudorel Toader, numit in 2007 de Camera Deputatilor, la propunerea PNL.
Cel de-al treilea judecator care vine la Curtea Constitutionala este fostul deputat UNPR Marian Enache, numit din partea Senatului, cu voturile PSD si UDMR. El il inlocuieste pe Valentin Zoltan Puskas, numit in 2007 tot de Senat, la propunerea UDMR. Numirea lui Enache a fost contestata la CCR de senatorii liberali pe motiv ca nu a fost sustinut la vedere de niciun grup parlamentar, dar Curtea a respins sesizarea acestora pe 29 iunie.
Ulterior acestui moment, Curtea se va reuni intr-o sedinta cu usile inchise pentru a-si alege presedintele pentru urmatorii trei ani. In prezent, CCR este condusa, cu titlu de presedinte interimar, de catre Valer Dorneanu, ales in aceasta functie dupa expirarea mandatului de presedinte al lui Augustin Zegrean, in luna iunie.
Astfel, PSD va avea nu mai putin de trei judecatori nominalizati: Valer Dorneanu, fost deputat social-democrat, numit de Camera Deputatilor in 2013; Maya Teodoroiu, numita de Senat in februarie 2015, dupa demisia judecatorului Toni Grebla, acuzat de coruptie; Marian Enache, fost deputat FSN, PDSR si PSD, numit de Camera Deputatilor pe 8 iunie 2016.
La randul lor, liberalii pierd un judecator, dupa ce in locul lui Tudorel Toader, nominalizarea a facut-o UDMR, cu sustinerea PSD, ALDE si UNPR. Judecatori constitutionali nominalizati de PNL mai raman doi: Stefan Minea, profesor de drept din Cluj-Napoca, numit de Camera Deputatilor in 2010, si Mona Pivniceru, fost ministru al Justitiei in perioada USL, numita de Senat in iunie 2013.
UDMR isi pastreaza locul la Curte, dupa ce in locul lui Valentin-Zoltán Puskás, maghiarii au reusit sa-l impuna pe Attila Varga, fost deputat al Uniunii din 1992 pana in 2012. In schimbul sprijinului pe care l-au primit de la social-democrati pentru numirea propriului om la Curtea Constitutionala din partea Camerei Deputatilor, maghiarii au sustinut propunerea PSD pentru un post de judecator constitutional din partea Senatului.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1166 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004947 (s)