News Flash:

Ce spunea Klaus Iohannis despre nominalizarea unui al treilea premier PSD

16 Ianuarie 2018
1281 Vizualizari | 0 Comentarii
klaus johanis

Ce spunea Klaus Iohannis despre nominalizarea unui al treilea premier PSD

Presedintele Klaus Iohannis declara in 12 octombrie, pe fondul discutiilor privind remanierea Guvernului: "Daca si acest Guvern ar cadea, ar rebui sa imi pun intrebarea la modul extrem serios daca PSD ar mai avea capacitatea sa guverneze".

Iohannis a precizat atunci si ca un guvern de tehnocrati nu este o solutie pe temen mai lung, lucru pe care l-a spus si la instalarea Guvernului Ciolos.

"Avem un partid care a castigal alegerile, nu are decat sa performeze", a spus el, continuand: "Cine a castigat sa-si faca treaba, sa guverneze, sa produca rezultate!".

Ce prevede Constitutia

Conform articolului 85 din Constitutie, "presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament". Articolul 103 stabileste ca "Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament".

Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului, iar programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Potrivit articolului 89, "dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura".

Articolul 95 din legea fundamentala prevede ca, "in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale", iar "presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa".

"Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui. Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui", se mai arata in acelasi articol.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1198 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006113 (s)