News Flash:

Cazanciuc: Unele penitenciare sunt sub limita demnitatii umane

5 Martie 2015
1839 Vizualizari | 1 Comentarii
Ministrul Robert Cazanciuc a declarat, joi, ca situatia conditiilor din penitenciare este in unele cazuri ”sub limita demnitatii umane” si sunt necesare fonduri de aproximativ un miliard de euro pentru a remedia acest lucru, existand demersuri pentru obtinerea de fonduri europene in acest sens.
Ministrul Justittiei a fost intrebat daca va da curs invitatiei Monicai Iacob Ridzi de a vizita inchisori din Romania pentru a constata conditiile de detentie.
”Din pacate, foarte multi dintre oamenii care astazi se afla in situatii dificile au avut ocazia ca foarte multi ani sa faca ceva pentru sistem si din pacate nu au facut. Constatam astazi ca inchisoarea nu este hotel. Asa este, inchisoarea nu este hotel. Inchisoarea din Romania in ziua de astazi, de foarte multe ori, este la limita demnitatii umane. Asa este, dar nu este o noutate. Acest lucru se intampla in mare masura dupa 1989. Daca stiu cum arata inchisorile din Romania...nu stiu daca stiti ca in 2005 am fost la conducerea penitenciarelor si cred ca aproape toate penitenciarele din Romania le-am vazut, stiu cum arata. Din pacate, din 2005 pana in prezent nu s-a schimbat aproape nimic”, a declarat Cazanciuc.
El a mentionat ca resursele financiare pentru penitenciare nu sunt suficiente si singura formula identificata pentru a solutiona problema este finantarea europeana.
”Demersul inceput la finalul anului trecut impreuna cu ministrul italian pare ca are succes, prinde contur. Sunt 7 state ale UE care sprijina demersul comun al Romaniei si Italiei de a incerca sa gasim finantare europeana pentru aceasta infrastructura de penitenciar. (...) Administratia face ce poate cu un buget crescut an de an, e adevarat, nu foarte mult, dar pe solutii punctuale”, a mai spus ministrul Justitiei.
Cazanciuc a precizat ca se vor incerca demersuri de suplimentare a bugetului Administratiei Penitenciarelor pentru a face ”conditii de detentie mai aproape de limita deminitatii umane”.
El a admis ca unele penitenciare se afla ”sub limita demnitatii umane”, indicand penitenciare construite in urma cu circa 100 de ani.
”Pentru a construi penitenciare care sa acopere deficitul, potrivit standardelor europene, si pentru a renova ceea ce avem, acolo unde se poate acest lucru, este nevoie de cel putin un miliard de euro”, a mai declarat ministrul.
De asemenea, el a spus ca in ultimii trei ani efectivele de detinuti nu au crescut, fiind vorba in total de aproximativ 30.000 de persoane.
”Nu estimam in perioada urmatoare o crestere a numarului (de detinuti, n.r.) asa cum evolueaza...chiar daca dezbaterea publica este foarte intensa in aceasta zona si pare asa ca va fi o avalansa, dar daca ne uitam pe structura infractiunilor pe care sunt condamnati si cei care executa o sa ne dam seama ca probabil o sa ramanem in aceasta cifra si in perioada urmatoare”, a mai afirmat Cazanciuc.
Mediafax.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1279 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004343 (s)