News Flash:

Cat de eficienta este alimenatia vegetariana in diabet

15 Aprilie 2018
974 Vizualizari | 0 Comentarii
legume

În acest articol puteti afla despre modul cum este acceptata alimentatia vegetariana în cazuri de diabet zaharat. În opinia specialistilor este bine sa aderi la dieta vegetariana însa, în tratamentul diabetului poti consuma hrana vegetariana si hrana dietetica, alternativ. 

Vegetarianismul este un sistem de nutritie sanatos, care exclude parial sau complet produsele de origine animala. Este de trei tipuri: vegan (nu se consuma deloc produse de origine animala), lacto-vegetarian (hrana este vegetala si cuprinde produse lactate), lacto-ovo-vegetarian (se consuma legume, oua si lactate).

Hrana vegetariana este recomandata de nutritionisti deoarece ajuta la mentinerea greutatii corporale normale, dar si la prevenirea hipertensiunii arteriale si a bolilor coronariene. Persoanele care sufera de diabet zaharat trebuie sa aiba o dieta echilibrata ce sa-i ajute sa tina boala sub control. Potrivit studiilor realizate de cercetatori, alimentatia vegetariana reduce riscul de diabet zaharat de tip 2 si este indicata în tratamentul acestei boli. 
 

Specialistii în domeniul sanatatii au constatat ca cerealele integrale (care au multe fibre si magneziu) ajuta în promovarea sensibilitatii la insulina. Persoanele care consuma regulat hrana vegetariana au un risc mai mic cu 30% de a dezvolta dabet zaharat de tip 2. Dieta vegetariana nu vindeca diabetul dar este necesara în complicatii renale, în tulburari cardiovasculare, reduce greutatea corporala, combate obezitatea, scade glicemia, creste sensibilitatea la insulina si încetineste absorbtia de zahar în sînge (deoarece vegetalele au o cantitate mare de fibre cu rol de absorbtie).

Cei care nu consuma hrana vegetariana este posibil sa aiba o lipsa de aminoacizi din vegetale în organism si care au rol important în combaterea atacului nociv al radicalilor liberi, deci în prevenirea îmbolnavirii. De asemenea, nutritionistii considera ca alimentele vegetale au cele mai multe oligoelemente, o cantitate mult mai mare decat apare în carne. Astfel de produse sunt o sursa de vitamine A si C (care se gasesc doar în vegetale), în carne apare o cantitate semnificativa de vitamine din grupul B. Vitamina C îmbunatateste absorbtia de fier în organism si consolideaza sistemul imunitar al acestuia.

Un alt aspect important este faptul ca grasimile vegetale sunt nesaturate si nu contribuie la dezvoltarea aterosclerozei, în schimb în carne apar grasimi saturate ce sunt un risc al cresterii nivelului de colesterol, dezvoltarii aterosclerozei, bolilor de inima si tulburarilor de metabolism. Grasimile ce au acizi grasi mononesaturati mentin sanatatea inimii.

Grasimile cu acizi grasi polinesaturati - Omega-3 si Omega-6 - sunt importante pentru stimularea metabolismului, sustin procesele de dezvoltare, de crestere si de reproducere, protejeaza celulele, îmbunatatesc aspectul pielii, reduc riscul de a dezvolta boli de inima, boli inflamatorii si cancer.


vegetarianismul nutritie specialistii grasimile
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1336 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006917 (s)