News Flash:

Cat costa un kilogram de carne de miel in piete

29 Aprilie 2016
1669 Vizualizari | 0 Comentarii
miei
Un kilogram de carne de miel costa, in pietele din tara, intre 7 si 25 de lei, in timp ce in unele supermarketuri ajunge si la 30 de lei. Mielul viu, cumparat direct de la crescatori, se vinde cu 10 lei kilogramul.
In unele cazuri, preturile la carnea de miel sunt similare sau chiar mai mici decat cele de anul trecut, in Bistrita-Nasaud, de exemplu, preturile fiind mai reduse fata de anul 2015. Aici, pentru un miel viu crescatorii cerand in piete 9 – 10 lei/kilogram, in timp ce in magazine preturile pentru un kilogram de carne de miel pornesc de la 18 lei. La Constanta a fost relansat programul "Pretul corect la carnea de miel” in doua piete, astfel ca producatorii inscrisi in program pot sa scada din pretul stabilit la 23 de lei/ kilogramul de carne, dar nu il pot majora.
ALBA
In perioada premergatoare Pastelui ortodox, DSVSA Alba a autorizat, temporar, in judet, sapte centre de sacrificare a mieilor, in municipiile Alba Iulia, Aiud, Sebes si in orasele Abrud, Teius, Ocna Mures si Campeni.
Autorizarile s-au facut ca urmare a solicitarilor venite din partea primariilor, iar centrele de sacrificare vor functiona pana sambata inclusiv, potrivit purtatorului de cuvant al DSVSA Alba, dr. Mihai Drasovean.
”Controlul sanitar veterinar in aceste centre amenajate temporar se va face de catre un medic veterinar. Examenul sanitar veterinar in aceste centre amenajate temporar este gratuit”, arata DSVSA Alba.
In judetul Alba, mieii vii se vand cu 10 lei kilogramul, in timp ce in supermarket-uri si macelarii pretul kilogramului sacrificat variaza intre 20 si 25 de lei.

ARGES
In Arges, mielul se vinde la acelasi pret sau chiar mai ieftin ca anul trecut.
In cea mai mare piata din Pitesti unde se vand miei, la sectorul special amenajat de la etajul 1, pretul unui kilogram de carne de miel variaza intre 20 si 24 de lei. Un kilogram de pastrama variaza intre 18 si 22 de lei, carnea de oaie poate fi cumparata cu 20 pana la 22 de lei kilogramul, iar organele de miel costa 20 lei kilogramul.
Pastrama la bait costa intre 22 si 24 lei kilogramul.
Aceleasi preturi sunt si in pietele Smardan si Gavana din Pitesti.
La abatoarele din Bascov, pretul unui kilogram de pastrama se ridica la 24-25 de lei. Direct de la ferma, pastrama de oaie carabasa se vinde cu 29 de lei kilogramul.
In supermarket-uri sau in abatoare, carnea de miel poate fi cumparata cu 18 lei kilogramul.

BISTRITA-NASAUD
In judetul Bistrita-Nasaud, mieii se vand la preturi mai mici decat anul trecut, pentru un miel viu crescatorii cerand in piete 9 – 10 lei/kilogram, in timp ce in magazine preturile pentru un kilogram de carne de miel pornesc de la 18 lei si ajung pana la 27 de lei.
Iezii se comercializeaza numai in piete, iar pentru un kilogram de carne vanzatorii cer 12 lei.
In judetul Bistrita-Nasaud a fost autorizat ca punct de sacrificare a mieilor piata de pe strada Tarpiului din Bistrita, dar mieii se pot sacrifica si in cele doua abatoare autorizate din judet.
Potrivit conducerii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bistrita-Nasaud, mieii se pot comercializa si in patru targuri din judet, respectiv la Sieu, Nasaud, Beclean si Ilva Mare.
"Apreciem ca in aceasta perioada se vor sacrifica 40.000 de miei pentru consumul propiu din gospodariile populatiei, numarul mieilor care se vor sacrifica in abatoare si in punctul de sacrificare autorizat ajungand, dupa estimarile de anii trecuti, tot la 40.000 de miei”, a declarat seful DSVSA Bistrita-Nasaud, Sorin Oros Manacrca.

CLUJ
Locuitorii municipiului Cluj-Napoca pot cumpara carne de miel pentru Pasti din incinta pietei agro-alimentare de gros Agro Transilvania, aici fiind deschis un punct autorizat pentru sacrificarea mieilor.
Reprezentantii Agro Transilvania au declarat, corespondentului MEDIAFAX, ca acest punct pentru sacrificarea mieilor de langa Cluj-Napoca va fi deschis in perioada 28-30 aprilie, in preajma sarbatoririi Pastelui Ortodox si va functiona zilnic, intre orele 10.00 si 18.00.
"Acest punct autorizat de sacrificare a mieilor ofera tuturor clujenilor interesati posibilitatea de a alege si a cumpara mielul dorit direct de la crescatori, miel care va fi sacrificat pe loc, existand astfel garantia achizitionarii unui produs cu origini certe, sigur si de calitate. Sunt multi vanzatori, sunt miei suficienti, clujenii pot veni cu incredere”, au spus reprezentantii Agro Transilvania.
Potrivit acestora, pretul carnii de miel la carcasa este de 25 de lei pe kilogram si 13 lei kilogramul in viu.
De asemenea, mieii se pot cumpara si de la ciobani din judetul Cluj, la un pret de 10 lei pe kilogram.
La nivelul judetului Cluj, mai sunt deschise puncte de sacrificare a mieilor in Turda, Campia Turzii, Gherla, Dej si Huedin, dar si in comuna Floresti.

CONSTANTA
Constantenii platesc pentru carnea de miel 23 de lei/ kilogram, la fel ca in ultimii ani, dupa ce Primaria Constanta a relansat programul "Pretul corect la carnea de miel” in doua dintre cele mai mari piete din municipiu.
Astfel, cei care doresc sa cumpere carne de miel pot merge, in perioada 21 - 30 aprilie, in pietele Grivita si Tomis III, acolo unde pretul maximal agreat impreuna cu producatorii inscrisi in program ramane la fel ca cel practicat in ultimii ani, de 23 de lei/kg.
In cele doua piete au fost amenajate locatii pentru cei peste 40 de producatori inscrisi in program, acestia fiind scutiti de taxa de taraba. Producatorii au posibilitatea sa scada din pretul fixat la 23 de lei/ kilogramul de carne, dar nu il pot creste.
De asemenea, in Piata Pescarus a fost amenajat un punct de sacrificare, care va functiona tot pana in ajunul Pastelui, unde oamenii vin, vad mielul, il aleg, iar intr-o incinta din apropierea tarcurilor va fi sacrificat.
In afara pietelor din municipiul Constanta unde functioneaza "Pretul corect”, in celelalte aflate in administrarea Directiei Piete, Targuri si Oboare fiecare producator poate fixa pretul dorit. Aici pretul poate urca pana spre 25 de lei/kilogramul, in timp ce la supermarket poate ajunge si la 27 - 30 de lei/ kilogramul.
COVASNA
In judetul Covasna, de Pastele Ortodox mieii vand cu preturi cuprinse intre 8,5 lei si 9 lei kilogramul in viu, conform datelor Asociatiei Crescatorilor de Ovine din judetul Covasna.
”In viu, pretul este intre 8,5 lei, la 9 lei, iar taiat ... depinde de unde iei…daca iei din supermarket e minim 25 de lei, daca iei de la particulari este de la 18 la 22-23 de lei", a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine Covasna, Ioan Cosnean.
HARGHITA
Pentru Pastele ortodox, in judetul Harghita, pretul pe kilogramul de miel viu este cuprins intre 7 si 12 lei, iar carnea de miel la carcasa va putea fi cumparata la preturi cuprinse intre 18 si 25 de lei, asemeni anilor anteriori, arata datele Asociatiei judetene a Crescatorilor de Ovine.
Presedintele Asociatiei crescatorilor de ovine – Harghita, Ioan Avarvarei, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, ca vor fi suficienti miei pe piata, pretul fiind asemanator celui din anii anteriori.
”Au aparut, miei sunt pe piata suficienti, oferta este. La preturile care sunt acum, cum sa nu fie miei? (…) E cam acelasi pret care a fost si anii trecuti, in jur de 7-12 lei, viu si intre 18 si 25 de lei, sacrificat. Acum cativa ani se vindea mielul la 14-15, lei in viu”, a declarat Ioan Avarvarei.
Directorul executiv adjunct al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Harghita, Antal Giovana, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca pentru Pastele ortodox, in judet au fost autorizate temporar doua puncte de sacrificare a mieilor, la Plaiesii de Jos si la Ocna de Sus.
SUCEAVA
In municipiul Suceava, kilogramul de miel se vinde cu 20 de lei, la fel ca anul trecut, iar comerciantii nu negociaza pretul.
Crescatorii autorizati sanitar-veterinar au venit de marti in hala speciala din Piata Centrala a municipiului Suceava, iar pretul este acelasi, 20 de lei pe kilogram, indiferent de comerciant.
Mieii scosi la vanzare cantaresc intre 10 si 15 kilograme, iar cumparatorii spera ca in perioada urmatoare sa fie scazut pretul sub 20 de lei.
Comerciantii sustin ca pretul nu poate fi scazut pentru ca a fost an secetos, iar costurile pe care le-au avut sunt mai mari.
DSVSA Suceava a avizat temporar trei centre de sacrificare a mieilor in judet si recomanda cetatenilor sa cumpere produse agro-alimentare doar din spatii autorizate care sunt si monitorizate.

alba arges bistrita-nasaud cluj constanta covasna suceava
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1203 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007066 (s)