News Flash:

Busoi neaga acuzatiile de plagiat. Europarlamentarul si-a sustinut teza de doctorat la UMF "Victor Babes" din Timisoara

8 Februarie 2016
1042 Vizualizari | 0 Comentarii
Cristian Busoi
Stelian Ene, reprezentant al Institutului pentru modernizarea educatiei, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca teza de doctorat a lui Cristian Busoi contine elemente de plagiat, liberalul replicand ca desi pot fi analize ''pe o rigurozitate perfecta sau nu'', lucrarea lui este una originala.
El a afirmat ca ONG-ul pe care il reprezinta a analizat pana in prezent lucrarea de doctorat a europarlamentarului Cristian Busoi si a coordonatorului acestuia, prof. univ. dr. Cristian Vladescu, care a ocupat functia de consilier al presedintelui Traian Basescu. Asociatia a initiat o campanie de verificare a lucrarilor de doctorat a principalilor lideri politici, urmand sa realizeze o analiza si cu privire la teza de doctorat a copresedintelui PNL Alina Gorghiu.
Daca lucrarea de doctorat sustinuta de Cristian Vladescu nu contine ''elemente de plagiat'', cea a europarlamentarului se situeaza ''intr-o zona gri'', potrivit lui Stelian Ene.
''Se poate vorbi despre elemente de plagiat. Aici este o zona gri. Nu vrem sa emitem o judecata exhaustiva cu privire la intreaga teza de doctorat'', a declarat reprezentantul Asociatiei Institutul pentru modernizarea educatiei, la solicitarea MEDIAFAX.
''Ce ne intereseaza este aducerea subiectului in atentia publicului si ca normele de citare sa fie vazute in cazuri mai celebre si sa fie vazute de toata lumea. Vrem ca oamnenii sa inteleaga cum se citeaza corect. Este o zona gri, noi nu spunem daca a plagiat sau nu a plagiat. Nu ne ocupam cu partea legala de contestare a plagiatelor'', a declarat Stelian Ene, afirmand ca asociatia nu detine resursele juridice necesare pentru a se lupta in instanta.
Contactat de MEDIAFAX, Cristian Busoi a negat ca ar exista elemente de plagiat in teza sa de doctorat, afirmand ca desi pot fi facute comentarii privind ''rigurozitate perfecta sau nu'', oricine citeste atat teza sa, cat si analiza poate vedea "ca nu sunt probleme".
''Eu cred ca este binevenita aceasta campanie de verificare a tezelor de doctorat si sunt convins ca din pacate multe dintre tezele de doctorat din Romania au probleme serioase. Nu este, insa, si cazul tezei mele de doctorat. Chiar daca pot fi anumite comentarii, analize, pe o rigurozitate perfecta sau nu, cred ca, in esenta, oricine o citeste si mai ales, oricine citeste cu atentie chiar si aceasta analiza vede ca nu sunt probleme'', a declarat, pentru MEDIAFAX, europarlamentarul.
El a afirmat ca a citit analiza tezei sale de doctorat si, desi ''au existat semne de intrebare in ceea ce priveste partea teoretica, partea introductiva, chiar si autorul analizei recunoste ca au fost amintiti, au fost citati nu doar la bibliografie, ci si prin utilizarea ghilimelelor si a notelor de subsol'' autorii singurelor lucrari din Romania pe tema pe care europarlamentarul a analizat-o in teza sa de doctorat ''Politici de sanatate in programele electorale si de guvernare in perioada de tranzitie'', sustinuta in cadrul scolii doctorale a Universitatii de medicina si farmacie ''Victor Babes'' din Timisoara.
''Am vazut si am citit acest articol. Va pot spune ca lucrarea mea de doctorat este una la care am muncit si sunt foarte sigur ca nu are probleme in sensul in care ar putea fi (formulate-n.r.) acuzatii de plagiat. Am facut nenumarate interviuri cu fosti prim-ministrii, fosti ministrii ai sanatatii, am analizat programele de guvernare si capitole de sanatate din platformele electorale ale partidelor'', a mai spus Busoi.
Europarlamentarul a afirmat ca daca se vor citi concluziile analizei ''se va vedea ca nu exista o acuzatie formala'' in ceea ce priveste teza sa de doctorat.
Busoi a explicat ca in afara de a oferi explicatii celor care i le cer nu va face nici un alt demers. ''Felul meu de a fi nu este sa reactionez, sa dau in judecata jurnalisti, oameni care fac analize sau observatii. Sigur ca daca cineva vrea sa faca un demers oficial o sa ma apar si o sa explic. Altfel, in afara de a oferi explicatii celor care mi le solicita, nu vad ce actiune sa fac pentru ca in opinia mea nu este nicio acuzatie clara si mai mult decat atat, nu exista probleme cu teza mea de doctorat. Va spun ca o persoana care chiar a muncit la aceasta lucrare de doctorat scrisa pe o tema care nu s-a mai analizat in Romania inainte si care intra cumva in zona mea de interes, de competenta profesionala, politici de sanatate, platforme electorale, programe de guvernare, cu care am si lucrat in mod direct de-a lungul anilor, in calitate de lider al PNL'', a conchis liberalul.
Potrivit analizei publicate de Stelian Ene pe platforma contributors.ro, in primul capitol din Sectiunea III a tezei prezentarea ideologiilor politice este preluata aproape in intregime din doua surse - "Doctrine politice contemporane" de Andrei Taranu si lucrarea "Doctrine politice" coordonata de Alina Mungiu-Pippidi, ''din care Busoi copiaza si aranjeaza paragrafe fara delimitare si in cele mai multe locuri fara citare adecvata''.
''Metoda este interesanta prin aceea ca Busoi este in mod clar constient de necesitatea de a cita si delimita textul reutilizat, deoarece exista exemple de citare corecta din ambele lucrari, cu nota de subsol si ghilimele. Daca ar fi insa aplicate consecvent, aceste metode ar necesita includerea intre ghilimele a aproape intregului subcapitol, lucru evident inacceptabil intr-o lucrare de doctorat. (...) Urmatorul subcapitol, III.1.2, dedicat legaturii dintre sanatate si ideologii, pastreaza tehnica de constructie anterioara, Busoi amestecand fragmente corect atribuite cu unele duplicate pe care si le asuma implicit", scrie Stelian Ene, care identifica si numeroase elemente de autoplagiat. Mediafax.ro

stelian ene cristian busoi
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1209 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006554 (s)