News Flash:

A fost identificata originea virusului HIV

22 Iunie 2016
1160 Vizualizari | 0 Comentarii
hiv
O echipa de cercetatori din cadrul Universitatii Oxford a realizat un studiu complex, publicat in revista Science Magazine, in care sustine ca virusul HIV a aparut pentru prima data in zona orasului Kinshasa, capitala Republicii Democrate Congo, in jurul anilor '20.
Se presupune ca virusul HIV a aparut pentru prima data in zona orasului Kinshasa, capitala Republicii Democrate Congo, in jurul anilor '20. Pana recent, nu s-a stiut care este originea exacta a agentului patogen si nici cum acesta s-a raspandit in randul populatiei locale, insa o echipa de cercetatori din cadrul Universitatii Oxford a descifrat misterul, realizand un studiu complex, pe care l-a publicat de curand in revista Science Magazine, scrie Descopera.
In urma cu 80 de ani, Kinshasa era colonie belgiana si purta numele ,,Leopoldville". Cei aflati in cautarea unui trai mai bun veneau aici sa faca bani sub orice forma, inclusiv prin practicarea comertului cu sclavi sexuali. In timp, datorita dezvoltarii industriei feroviare, aceasta indeletnicire a luat proportii, iar, odata cu ea, un nou virus se raspandea rapid in randul celor care calatoreau in tarile africane.
In momentul de fata, se cunosc doua ramuri ale virusului HIV (,,Human Immunodeficiency Virus" = ,,Virusul Imunodeficientei Umane"). Prima dintre acestea este cea a grupei M a viruslui HIV-1, este originara din zona Kinshashei si este responsabila pentru 90% din totalul infectiilor raspandite la nivel global. Cea de-a doua este cea a grupei O a virusului HIV-1 si isi are originile in regiunile apropiate ale capitalei congoleze.
O echipa de specialisti, condusa de cercetatoarea Nuno Faria (Universitatea Oxford), sustine ca raspandirea inegala, la nivel global, a celor doua ramuri ale virusului se datoreaza influentei factorilor ecologici si nu a celor evolutionari. Oamenii de stiinta au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat genomii-gazda ai virsului HIV, colectati de la 800 de bolnavi originari din Africa Centrala si au realizat un arbore genealogic al germenului inframicrobian.
Comparand doua secvente genomice si numarand diferentele dintre ele, cercetatorii au putut afla momentul in care grupurile de cromozomi au avut, pentru ultima data, o origine comuna. Rezultatele investigatiei au confirmat ipoteza cunoscuta deja in randul oamenilor de stiinta: virusul HIV a aparut in zona orasului Kinshasa, in jurul anului 1920.
Specialistii britanici spun ca rezultatele la care au ajuns ii vor ajuta ulterior pe savanti sa localizeze focarele unde trebuie sa se intervina, pentru a intrerupe, pe cat posibil, raspandirea infectiilor. Mai mult decat atat, cercetatorii spera ca, identificand originea virusului, vor putea, in cele din urma, sa afle care va fi locul in care acesta va fi complet eradicat.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1163 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005223 (s)