News Flash:

Cod portocaliu de GER, NINSORI SI VISCOL! HARTA judetelor vizate de avertizarile ANM

26 Februarie 2018
1000 Vizualizari | 0 Comentarii
viscol zapada2

Bucurestiul si judetele Giurgiu, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila, Constanta si Tulcea intra luni, la ora 10:00, sub cod portocaliu de vant puternic, ninsori viscolite si vizibilitate scazuta. O alta atentionare cod portocaliu e valabila deja in judetele Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman.
Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, de luni, de la ora 4 pana marti la ora 20, in sudul Banatului, in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei este cod galben de ninsori insemnate cantitativ, intensificarile ale vantului si viscol.

In aceste zone, ninsorile vor fi moderate si local insemnate cantitativ si se va depune strat de zapada consistent; vantul va avea intensificari cu viteze de 45-55 km/h, iar in partea de sud-est a teritoriului peste 60-65 km/h, viscolind si spulberand zapada. De asemenea, vizibilitatea va fi diminuata.

Luni, intre orele 7 si 23 va fi fi cod portocaliu de ninsori abundente, temporar viscolite in judetele Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman, unde se va depune si un strat consistent de zapada, local de peste 30-40 cm, iar vantul va avea intensificari cu viteze in general de 45-55 km/h, temporar viscolind ninsoarea.
De asemenea, in Municipiul Bucuresti si in judetele Giurgiu, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila, Constanta si Tulcea, luni, de la ora 10 pana marti, la ora 14 va fi cod portocaliu de vreme rea.

In aceste zone, vantul va avea intensificari sustinute, cu rafale de 55-65 km/h, local peste 70 km/h si vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolita, determinand scaderea vizibilitatii sub 50 de metri.

De asemenea, Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, sambata, o atentionare cod portocaliu de ger, care vizeaza Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia si Dobrogea si care intra in vigoare luni dimineata. Meteorologii avertizeaza ca se vor inregistra si minus 22 de grade Celsius.

In acest context, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a solicitat prefecturilor din judete sa ia masuri si sa sprijine populatia pe durata codurilor galben si portocaliu de ger, precizand ca oamenii nu trebuie sa porneasca la drum lung fara combustibil suficient si fara instalatie de incalzire.

"Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a dispus Institutiilor Prefectului convocarea comitetelor judetene pentru situatii de urgenta, asigurarea bunei functionari a utilitatilor publice si monitorizarea evolutiei stocurilor de materiale antiderapante destinate interventiei pe reteaua de drumuri la nivel national. Echipajele SMURD si ale serviciilor de ambulanta vor fi prezente in zonele cunoscute ca fiind frecventate de persoanele fara adapost, pentru identificarea acestora si transportul la centrele de cazare temporara amenajate de autoritatile locale. Pacientii dializati si femeile insarcinate, care, din cauza fenomenelor meteorologice, risca sa ramana blocati in zone izolate, vor fi transportati la unitatile sanitare din teritoriu si internati la sectiile de specialitate", reiese dintr-un comunicat transmis de catre Ministerul Afacerilor Interne.

De asemenea, DSU recomanda cetatenilor sa nu stea timp indelungat la temperaturi scazute, mai ales in cazul persoanelor care sufera de diverse afectiuni, sa poarte imbracaminte si incaltaminte adecvate, iar orice situatie de risc sa fie sesizata la numarul unic de urgenta 112.

"Celor care pornesc la drum le recomandam sa aiba autoturismele echipate de iarna, sa se deplaseze cu viteza redusa, sa pastreze distanta de siguranta intre autovehicule si sa foloseasca frana de motor. De asemenea, inainte de a porni la drum, se recomanda verificarea functionarii instalatiei de incalzire, precum si existenta unei cantitati suficiente de combustibil", mai reiese din comunicatul institutiei.

Potrivit sursei citate, pentru evitarea producerii unor incendii, pompierii recomanda verificarea instalatiilor de incalzire si evitarea folosirii unor surse de caldura improvizate.

Atentionarea cod portocaliu de ger intra in vigoare luni, 26 februarie, la ora 03.00 si expira pe 1 martie, la ora 10.00.

Meteorologii avertizeaza ca in Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia si Dobrogea valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar si pe parcursul zilelor, cand valorile termice vor fi comparabile cu recordurile inregistrate in aceasta perioada.

Temperaturile maxime vor fi frecvent intre -12 si -8 grade, cele minime se vor incadra in general intre -22 si -12 grade, iar rafalele vantului vor accentua senzatia de frig.

Totodata, din dimineata zilei de luni, 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde. In sud si sud-est acestea vor deveni local abundente si vor fi viscolite, in special in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a mai emis, sambata, si o atentionare cod galben de frig, care vizeaza toata tara si care intra in vigoare duminica dimineata, la ora 03.00, fiind valabila pana pe 1 martie, la ora 10.00.

Potrivit meteorologilor, valul de frig va cuprinde treptat toata tara si va fi in intensificare, astfel ca se vor inregistra temperaturi cu peste 10-15 grade mai coborate decat valorile normale pentru aceasta perioada din an. Temperaturile maxime vor fi negative in toate regiunile si va fi ger dimineata si noaptea, la inceput cu precadere in jumatatea de nord, apoi si in restul teritoriului, iar intensificarile temporare ale vantului vor amplifica senzatia de rece. Din seara zilei de sambata si pana duminica noapte, in zona Carpatilor Meridionali si de Curbura, in Muntenia, Oltenia, sudul Banatului si Dobrogea vor fi ninsori temporare, care in sud-vest vor deveni moderate cantitativ.

Vantul va avea intensificari in medie cu 45-50 km/h in majoritatea zonelor, iar in partea de sud-est a teritoriului rafalele vor atinge local 55-65 km/h.

Peste 5.000 de pompieri militari, gata sa intervina in zonele cu probleme din cauza viscolului

Peste 5.000 de pompieri militari cu peste 3.000 de mijloace tehnice sunt pregatiti sa intervina in sprijinul populatiei din zonele vizate de avertizarile de ger, viscol si ninsori, anunta Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

Totodata, potrivt IGSU, s-a dispus masura dislocarii spre judetele din estul si sudul tarii sase echipaje cu senilate, opt echipaje cu autofreze si patru echipaje cu autospeciale de transport personal si victime multiple.

"De asemenea, la nivelul inspectoratelor pentru situatii de urgenta din tara, au fost reactualizate procedurile de comunicare si colaborare cu toate autoritatile locale competente, pentru asigurarea protectiei populatiei din zonele amenintate sau afectate. Odata cu aparitia primelor efecte de vreme rea, vor fi activate grupele operative la nivelul unitatilor ISU si vor fi suplimentate efectivele de interventie cu personalul aflat in turele libere", arata Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), intr-un comunicat de presa remis duminica MEDIAFAX.

Galerie Foto

harta
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1268 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006113 (s)