News Flash:

CNAS: Cardul de sanatate are imprimate doar date personale de identificare, nu informatii medicale

11 Februarie 2015
820 Vizualizari | 0 Comentarii
Cardul national de sanatate are imprimate doar datele personale de identificare ale asiguratului, si nu vreo informatie medicala, care ar putea fi adaugata de medicul de familie numai la cererea pacientului, a declarat, marti, agentiei MEDIAFAX, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea.
Presedintele CNAS a precizat ca pe card si in cip-ul cardului sunt imprimate urmatoarele informatii: numele si prenumele asiguratului, codul unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, numarul de identificare al cardului (CID), data nasterii si termenul de valabilitate al cardului (cinci ani).
"Doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscriptiona pe cardul de sanatate date medicale", a mai spus presedintele CNAS.
Ciurchea a explicat ca activarea cardului de sanatate poate fi facuta la orice furnizor de servicii medicale, mai putin de farmacist.
Nu este necesar ca asiguratul sa mearga special la medic pentru activarea cardului. Operatiunea de activare dureaza maxim 30 de secunde si consta in inlocuirea PIN-ului de transport al cardului (000) cu un pin din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie sa il divulge. PIN-ul personalizat va fi introdus si confirmat personal de pacient. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul ramane in stare inactiva si nu poate confirma servicii medicale in sistem.
Cardul, odata activat, va fi folosit de cate ori asiguratul merge la medic sau la farmacie iar PIN-ul va fi introdus de asigurat ori de cate ori va beneficia de un serviciu medical, pentru validarea si apoi decontarea acestuia din fondul asigurarilor sociale de sanatate.
"Odata activat, cardul de sanatate va fi prezentat ori de cate ori asiguratul apeleaza la furnizorii aflati in contract cu casa de asigurari de sanatate pentru servicii medicale sau farmaceutice. Furnizorul va introduce cardul in cititor, iar asiguratul va tasta PIN-ul. Instant, aplicatia cardului va afisa un mesaj in care va informa furnizorul daca posesorul cardului este sau nu asigurat. Utilizarea cardului reprezinta dovada ca asiguratul a fost prezent la furnizorul de servicii medicale. In acest fel se valideaza serviciul de care a beneficiat, in vederea decontarii din fondul de asigurari sociale de sanatate", a mai spus presedintele CNAS.
Pentru serviciile medicale de urgenta nu este necesara utilizarea cardului de sanatate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acorda atat persoanelor asigurate, cat si celor neasigurate.
Mediafax.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1141 (s) | 34 queries | Mysql time :0.016789 (s)