News Flash:

Cine sunt cei care au avut ACCES la arhiva SIPA. Ultima vizitA, In 2013

25 Mai 2017
1106 Vizualizari | 0 Comentarii
arhiva sipa
Potrivit listei Ministerului Justitiei, ultima vizita in arhiva SIPA a avut loc in 2013, perioada in care ministru al Justitiei era Robert Cazanciuc. Unul dintre cei care au avut acces la documente a fost Florian Teodor Andronache, consilier al ministrului si fost ofiter SRI.
Ministerul Justitiei a publicat, joi, lista celor care au avut acces in arhiva SIPA dupa desfiintarea acesteia, fiind consemnate 22 de vizite. Cele mai multe vizite au fost efectuate in perioada 2007-2008. Cea mai recenta accesare a arhivei a avut loc pe data de 12 decembrie 2013, perioada in care ministru al Justitiei era Robert Cazanciuc. La acel moment au avut acces in arhiva Andronache Florian-Teodor, Stef Marius, Oltenas Adrian si Tiliban Nicolae. Florian Teodor Andronache a fost consilier al lui Rober Cazanciuc, care, potrivit declaratiilor de avere din 2013 si 2014, a fost ofiter al SRI. Marius Stef, Tiliban Nicolae si Oltenas Adrian activau la acel moment in cadrul ANP.
Anterior, in 2007-2008, au fost mai multe comisii care au avut acces la arhiva, pentru inventariere. Printre cei care au vazut o parte dintre documente sunt angajati ai ministerului Justitiei de la acel moment sau persoane care activau in cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor.
Doina Armean este, in prezent, procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Anterior, timp de mai multi ani, a fost detasata la Ministerul Justitiei. Aceasta ar fi intrat de noua ori, pe parcursul anului 2007, in arhiva SIPA, alaturi de alti membri ai comisiei de inventariere.
Marius Iosif, fost judecator si fost sef al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, este si el pe lista prezentata de Tudorel Toader. De 18 ori ar fi avut acces fostul sef ANP la documente. De asemenea, si in acest caz, alaturi de alte persoane. ”Nu am avut sentimentul sau dovezi ale unei activitati ilicite ilegale cu privire la patrunderea in acest spatiu”, a spus Marius Iosif la Antena 3.
Un alt nume care apare pe lista Ministerului Justitiei este cel al lui Horia Georgescu, fostul sef al ANI, avand acces in arhiva de opt ori.
"Nu este nici un secret ca am facut parte din comisia SIPA (a treia) ca membru, alaturi de alti colegi din minister. Activitatea mea in calitate de membru a fost in limita si mandatul dat de ordinul ministrului cu aplicarea legilor incidente. Am incheiat activitatea in cadrul comisiei, cand am fost inlocuit de Catalin Predoiu care a numit o alta comisie pentru continuarea activitatilor, dupa numirea sa ca ministru si detasarea mea la ANI", a scris Horia Georgescu pe pagina sa de Facebook, inainte de publicarea listei de catre Ministerul Justitiei.
Iulia Scantei, in prezent senator, a facut parte din comisia infiintata de Tudor Chiuariu si a intrat in arhiva de noua ori. Acesta preciza, la momentul readucerii in atentia publica a subiectului, ca niciunul dintre membri nu avea permisiunea de a intra singur in zona dosarelor clasificate, lucru care nu s-ar fi intamplat insa si anterior comisiei formate in urma ordinului lui Chiuariu. Intrebata daca dupa aceleasi reguli functiona si comisia infiintata in timpul mandatului Monicai Macovei, Iuliana Scantei a raspuns: ”Nu.”
”Noi am facut o confruntare a opisului de documente lasat de comisia anterioara, cu situatia de fapt, existenta in depozitului Administratiei Nationale a Penitenciarelor, pentru a vedea ca intre perioada in care s-a inventariat si in care noi am preluat nu au disparut documente, deci am verificat toate stocurile arhivistice, astfel cum fusesera ele deja inventariate. Raportul a continut o detaliere a activitatii comisiei pe durata mandatului, constatarile noastre, inclusiv cu privire la nereguli, si propuneri”, spunea Scantei.
Paul Dumitriu, unul dintre cei care au avut acces la documente, este, in prezent, procuror sef de sectie in cadrul DNA. Dumitriu a facut parte din comisia de inventariere din perioada Monicai Macovei. Cristi Danilet, judecator, fost membru CSM, a facut, de asemenea parte din una dintre comisiile de inventariere. In articolul publicat de Dan Andronic, jurnalistul sustinea il acuza pe Danilet ca ar fi sustras documente din arhiva, magistratul infirmand informatiile.
In comunicarea facuta de Ministerul Justitiei nu se precizeaza daca vizitele au facut repectand prevederile legale. "Din documentele pe care le detinem nu rezulta activitatile desfasurate in 2006", mai sustine ministerul.

ministerul justitie dan andronic
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1122 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004751 (s)