News Flash:

Centenarul Romaniei, intampinat cu un muzeu al premierelor timisorene, banatene, europene si mondiale

13 Octombrie 2017
975 Vizualizari | 0 Comentarii
Unirii
Centenarul Romaniei, precum si Capitala Culturala Europeana 2021 vor fi intampinate cu un muzeu al premierelor timisorene, banatene, nationale, europene si mondiale, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, presedintele Societatii Inventatorilor din Banat (SIB), Remi Radulescu, cel care va realiza respectivul muzeu. 
''Am inceput sa pregatesc Muzeul premierelor timisorene, banatene, nationale, europene si mondiale. Am facut primii pasi, proiectul este inregistrat la OSIM, sub sigla Societatii Inventatorilor din Banat, pentru a preintampina plagiatul. Inventatorii se ocupa de saloane de inventii, de inventica si tot noi vrem sa punem in functiune acest muzeu pe care Timisoara si Banatul il merita'', a spus inventatorul timisorean Remi Radulescu. 
Muzeul, care va fi deschis la etajul II al Casei Tineretului din Timisoara, va cuprinde in prima etapa circa 250 de exponate din intregul Banat, care vor aminti de prima cale ferata din Caras-Severin, Teatrul din Oravita, aeroplanul lui Traian Vuia sau de Victor Babes, cel care a scris primul tratat de bacteriologie. 
Toate piesele de pionierat banatene ce vor fi expuse la Timisoara au fost utilizate si la nivel national, european sau mondial, a afirmat Remi Radulescu. 
''Vreau sa aduc prototipuri si este destul de complicat sa gasesc elemente, componente de la centrala electrica din 1884 sau cel putin niste conductori sau un bec cu incandescenta din cele 731 cate au fost montate atunci in Timisoara si trebuie sa facem machete. Toata viata am facut prototipuri si machete, pentru ca acelea pot fi vazute. De asemenea, tablourile costa foarte mult. Am stabilit mai multe variante de montaj, prin rame care costa foarte mult sau prin variante 3D'', a detaliat Remi Radulescu. 
El a mentionat ca era nevoie de un astfel de muzeu, pentru ca ''avem cu ce ne mandri'', iar toate popoarele civilizate ''vin in fata lumii'' cu tot ceea ce au mai bun. 
''In Banat avem, dupa spusele istoricului Ioan Hategan, peste 1.000 de premiere. Eu am creionate 200 de premiere timisorene. La Salonul de Inventii 2017 de la Timisoara am si acordat ca premiu special un volum cu 101 premiere timisorene. As vrea sa le expunem pe primele 250 dintre cele mai importante, care sa includa primul oras iluminat electric din Europa si al doilea din lume (1884), prima linie telefonica (1881), prima operatie sub anestezie efectuata de doi medici timisoreni (1847), la 112 zile dupa William, primul care a folosit eterul ca anestezic, pionieratele lui Victor Babes, Traian Vuia si foarte multe altele'', a adaugat Radulescu. 
Muzeul ar urma sa fie deschis publicului spre finele anului 2018, cand se vor sarbatori Centenarul Romaniei, precum si 300 de ani de la prima fabrica de bere de pe teritoriul actualei Romanii, construita la Timisoara (1718). AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1146 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004654 (s)