News Flash:

Cele mai eficiente 3 moduri de a-ti echilibra dieta zilnica

14 Decembrie 2017
881 Vizualizari | 0 Comentarii
dieta

„Cale regala nu exista: trebuie sa mananci sanatos si sa ai deprinderi sanatoase, ca sa nu te imbolnavesti”, spune Morgan Spurlock, regizorul documentarului Super Sized Me.

O dieta zilnica bazata pe alimente bogate in grasimi si carbohidrati, spre exemplu, te-ar imbatrani inainte de vreme. In plus, ti-ar putea cauza, in scurt timp, probleme grave de sanatate. In schimb, o alimentatie echilibrata ar putea fi cheia unei vieti sanatoase si fericite. Totul este sa stii ce ingrediente sa alegi si cum sa le prepari, pentru a fi si gustoase, dar si sanatoase.Tranzitia de la o alimentatie care sa iti faca bine nu trebuie sa fie chinuitoare. De fapt, e suficient sa urmezi cativa pasi simpli si vei reusi.  Poti fi absolut sigura ca mananci sanatos atunci cand:

 

Prajesti cu aer fierbinte, nu cu ulei incins
 

Alimentele prajite au o savoare inconfundabila. Din pacate, sunt, totodata, printre cele mai  nesanatoase. Potrivit unui studiu realizat de German Institute of Human Nutrition, un consum sustinut de cartofi prajiti, spre exemplu, determina in mod sigur crestere in greutate. In plus, concluziile cercetatorilor belgieni atesta faptul ca in cartofii prajiti se gasesc substante carcinogene numite acrilamide si acroleine. Alte studii medicale asociaza consumul de mancaruri prajite cu aparitia maladiilor cardiovasculare si a diabetului de tip 2.   

Din fericire, exista o solutie prin intermediul careia  te-ai putea bucura in continuare de gustul bun al alimentelor prajite, fara sa te mai expui unor astfel de riscuri de imbolnavire. Tot ce ai avea de facut ar fi sa folosesti un astfel de aparat de ultima generatie, care functioneaza ca un cuptor cu inductie si gateste alimentele cu foarte putin ulei.

De fapt, uleiul va deveni mai degraba un condiment. Pentru a praji 700-800 g de cartofi, nu vei mai folosi un sfert de sticla de ulei, ci doar o lingura. Iar asta inseamna mai putine calorii consumate si mai putine substante nocive acumulate in organism.

 Consumi cel putin un fruct sau o leguma, la fiecare masa
Alimentatia bazata pe legume si fructe este singura care tine medicul la distanta, potrivit unor studii recente. Printre bolile pe care le-ai putea preveni, punand zilnic pe farfurie legume si fructe, se numara cele cardiovasculare, diabetul de tip 2 si cancerul. Totodata, consumul de legume si fructe te va ajuta sa te mentii tanara. E un efect pe care shaorma nu il are,  indiferent cat de gustoasa ar fi.  

Uite care ar fi cea mai eficienta metoda de a introduce legumele si fructele in alimentatia, potrivit  dr. Lisa Young, profesor de nutritie la Universitatea din New York si autoare a volumului The Portion Teller Plan.

„De principiu, piramida alimentelor recomanda 9 portii zilnice de legume si fructe. Se pare, insa, ca o contabilizare a alimentelor consumate poate deveni impovaratoare, pentru anumite persoane. Pentru inceput, ai putea, deci, sa te asiguri ca vei consuma, la fiecare masa, cel putin o leguma sau o fructa”, spune dr. Young. Asta ar putea insemna, spre exemplu, sa mananci o banana, la micul dejun si o rosie, impreuna cu sandvisul de la pranz. E atat de simplu.

Ai putea aplica si asa-numita regula a jumatatii. Potrivit acesteia, legumele ar trebui sa reprezinte 50% din portia de mancare de la pranz si tot 50% din cea servita la cina. Daca reusesti sa iti echilibrezi meniul in acest mod, nu vei fi doar mai sanatoasa, ci vei reusi chiar sa slabesti.

„Fiecare portie de legume are de 3 sau 4 ori mai putine calorii decat una de mancare gatita”, spune dieteticianul Dawn Jackson Blatner, purtator de cuvant al American Dietetic Association.

Iti planifici destept gustarile
Daca vrei sa te bucuri de beneficiile unei alimentatii sanatoase, n-ar trebui sa te infometezi. Sansele sa poti aborda rational problema urmatoarei mese – atunci cand esti coplesita de foame – sunt destul de mici.  

Solutia eficienta ar fi sa ai tot timpul la indemana o gustare sanatoasa. Ar putea vorba despre un fruct, un baton de cereale sau un iaurt mic, semi-degresat. Sau daca ai chef de o gustare putin mai bogata in calorii, cateva felii de branza guda sau o mana de alune. Consuma-le, totusi, si pe acestea, cu moderatie.

„Lactatele bogate in grasimi, printre care se numara si branza, trebuie consumate cu precautie. Ca sa previi infundarea arterelor si cresterea in greutate, ideal ar fi sa nu mananci mai mult de 30 grame pe zi. E valabil si in cazul alunelor”, apreciaza Dawn Jackson Blatner.

Ca sa  fii sanatoasa ar putea fi nevoie sa faci diverse schimbari in alimentatia ta zilnica. Din materialul de mai sus poti afla cum sa reusesti, in fiecare zi, sa pui pe farfurie doar alimente care sunt deopotriva gustoase si sanatoase

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1211 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004759 (s)