News Flash:

Cea mai mare greseala pe care o poti face in ziua de Rusalii. Ce sunt acestea si de ce Rugaciunile sunt atat de puternice in Duminica Mare

26 Mai 2018
911 Vizualizari | 0 Comentarii
Sarbatoarea Rusaliilor

Sarbatoarea Rusaliilor este cunoscuta ca o sarbatoare crestina, care se sarbatoreste la 50 de zile dupa Pasti si care se mai numeste si sarbatoarea Cincizecimii. In aceasta zi intreaga comunitate crestina din lume sarbatoreste pogorarea Duhului Sfant si nasterea bisericii. Dupa 40 de zile de la invierea Sa, Domnul Isus, fiind impreuna cu ucenicii Sai, le-a vorbit despre botezul cu Duhul Sfant. Vedem ca pogorarea Duhului Sfant a coincis cu sarbatoarea Cincizecimii, o sarbatoare evreiasca instituita de Dumnezeu dupa iesirea poporului Israel din robia Egiptului. Dupa Legea lasata de Dumnezeu prin Moise, toti barbatii din poporul Israel trebuiau sa sarbatoreasca aceasta sarbatoare la Ierusalim, potrivit moldovacrestina.md.

Este o zi foarte importanta pentru crestini! Se spune, in “Faptele Apostolilor” (cartea a V-a a Noului Testament), ca in ziua Cincizecimii iudaice “toti apostolii erau adunati la un loc si din cer, fara de veste, s-a facut un vuiet ca de suflare de vant ce vine repede si a umplut toata casa unde sedeau ei. Si li s-au aratat, impartite, limbi ca de foc si au sezut pe fiecare dintre ei. Si s-au umplut toti de Duhul Sfant si au inceput sa vorbeasca in alte limbi, precum le dadea lor Duhul a grai”.

Impresionat de aceasta intamplare deosebita, Apostolul Petru a tinut o predica in urma careia s-au botezat 3.000 de suflete. Astfel s-a constituit nucleul primei comunitati crestine, sarbatoarea fiind considerata ziua intemeierii Bisericii crestine. Este ziua cand apostolii au inceput sa graiasca in limbi necunoscute. Potrivit credintelor populare, Rusaliile sunt niste fiinte fantastice, malefice, asemanatoare ielelor, care umbla prin vazduh incepand cu ziua de Strat de Rusalii (miercuri, a 25-a zi dupa Pasti) si provoaca mult rau oamenilor: ii pocesc, ii schimonosesc si ii innebunesc pe toti cei care nu le respecta zilele. De aceea, femeile nu lucrau nimic in toate miercurile care se derulau de la Stratul de Rusalii pana la Duminica Mare. Rugaciunile sunt deosebit de puternice in aceasta zi si chiar sunt indicate, pentru a contracara puterea cvasi-malefica a ielelor.

Pentru a apara gospodaria de invazia acestor spirite, in sambata Rusaliilor oamenii obisnuiesc si astazi, in virtutea traditiei, sa arboreze la porti, in foisoare, pe ganguri sau la intrarile in case, ramuri verzi de tei. De asemenea, pentru a se feri de Rusalii, oamenii trebuie sa poarte asupra lor frunze de pelin, iar daca le intalnesc, sa nu le vorbeasca. Fiind zane ale apelor, de ziua lor e bine sa nu te scalzi, caci te paste inecul! Rusaliile sunt sufletele fetelor moarte de tinere. Danseaza in aer sau pe pamant, noaptea, asezate in cerc, dar daca sunt zarite de un muritor sau daca, din greseala cineva calca pe locul pe care au dansat, acesta se imbolnaveste foarte grav de o boala numita, in limbaj popular, „luat de Rusalii”.

Ele umbla in cete formate din spirite fara sot (3-5-7-9). Daca se intampla sa fie vazute, sau auzite de cineva, acela nu trebuie sa se miste sau sa le vorbeasca. Pe unde joca, pamantul ramane ars si batatorit, iarba se inegreste sau inceteaza sa mai creasca.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1252 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007252 (s)