News Flash:

Cea mai buna RETETA DE MAMALIGA! Va iesi FARA COCOLOASE

5 Septembrie 2017
1212 Vizualizari | 0 Comentarii
mamaliga

Gateste mamaliga fara cocoloase dupa reteta unei maramuresence! Este alimentul de baza al romanilor, din trecut si pana in prezent. Este saraca in calorii si merge la orice, chiar si in lapte sau ciorba. Dar nu toate gospodinele sau tinerele pot gati mamaliga fara cocoloase.


Gateste mamaliga fara cocoloase – Astazi avem pentru tine reteta unei gospodine iscusite din Maramures. Nu este o treaba grea, dar necesita atentie. In trecut, fetele tinere erau testate prin aceasta medota. Cea care gateste mamaliga fara cocoloase este buna de maritat!


”Pe vremea când eram tânără, trebuia să ştii să găteşti ca să arăţi că esti pregătită să te măriţi. Era ruşinos să nu ştii face o mămăligă”, isi aminteşte tanti Ileana, o batrana de 83 de ani.


Gateste mamaliga fara cocoloase – cum trebuie sa fie


Gateste mamaliga fara cocoloase dupa reteta unei maramuresenceDaca la prima impresie pare usor de facut, aflati ca nu este asa. O mamaliga perfecta, ca la carte, trebuie sa fie fina. Adica nu trebuie sa aiba cocoloase. Evident, si malaiul trebuie sa fie de calitate si cernut de impuritati inainte. Ai grija sa folosesti un ciur sau o sita curata si uscata. Si cel mai important lucru: nu trebuie sa se prinda de fundul tuciului.


Gateste mamaliga fara cocoloase – secretul unei maramuresence


”Toată lumea ştie că se pune oala cu apă şi sare la fiert şi când fierbe apa, pui făina de mălai. Dar nu e chiar aşa. Dacă pui făina când fierbe apa, se vor face cooloaşe şi ai nevoie să învârţi foarte energic cu telul, ca să le zdrobeşti şi tot o să rămână câteva. În schimb, dacă pui făina înainte să înceapă să fiarbă apa foarte tare, făina se va dizolva foarte uşor în apă şi nu se vor forma cocoloaşele”, este secretul lui tanti Ileana, din Maramures.


Gateste mamaliga fara cocoloase – masuri


Gateste mamaliga fara cocoloase dupa reteta unei maramuresencePentru ca nu existau multe recipiente gradate pe vremea ei, tanti Ileana masura cu aceeasi cana mereu. Pentru o mamaliga perfecta, punea 3 masuri de apa si o masura de faina de malai. Asa ii iesea mamaliga nici prea tare, nici prea moale, si fara cocoloase.


”Secretul era să o fierbem la foc mic. Pe atunci era mai greu cu focul în sobă, dar acum dăm flacăra mică la aragaz. M-a învăţat o femeie bătrână din sat că mămăliga insuficient fiartă poate fi foarte dăunătoare la stomac, astfel că dacă e puţin mai moale, poate fi fiartă la foc mic minim 20 de minute, fără să le prindă de fundul oalei”, mai povesteste batrana, conform adevarul.ro.


Gateste mamaliga fara cocoloase – beneficii


Gateste mamaliga fara cocoloase dupa reteta unei maramuresenceSpecialistii recomanda mamaliga datorita beneficiilor pe care le are. Are un indice glicemic redus si e buna pentru diabetici. Este benefica in alimentatia sportivilor deoarece creste masa musculara. Datorita faptului ca nu contine gluten, e recomandata celor care au insuficienta la aceasta proteina.


O mamaliga este mai sanatoasa decat o paine. Aceasta contine jumatate din caloriile uneia alba. Aduce un aport important de carbohidrati si e indicata in curele de slabire. Se poate combina cu orice alimente si, daca fierbi malaiul in lapte si adaugi cacao si zahar, ai o mamaliga desert de zile mari!


mamaliga
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1142 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006201 (s)