News Flash:

Cea mai bogata si mai frumoasa comuna! Locul din Romania in care cel mai amarat om era primarul

18 Mai 2018
5609 Vizualizari | 0 Comentarii
certeze

Certeze, cea mai bogata si printre cele mai frumoase comune din Romania, e la o aruncatura de bat de Negresti Oas. Cand intri in comuna nu stii pe care parte a drumului sa te uiti mai intai si ce constructie sa admiri mai mult.

Certeze este cunoscuta ca localitatea care contribuie cu unu la suta la veniturile RomTelecom prin numeroasele convorbiri telefonice cu Occidentul pe cap de locuitor si locul in care cel mai amarat om era primarul, iar numarul autoturismelor straine intrecuse demult numarul vitelor. Osenii recunosc ca pentru ei goana dupa bani a devenit un scop in viata.

Intrecerea declansata in anii 70 – in care nici unul nu s-a lasat mai prejos, adica fara casa si masina in ograda – isi are radacinile in felul “nealcos” (fudul) de a fi al oseanului. Faima comunei este adusa de casele construite cu banii obtinuti in special in strainatate. Case cu un etaj, cu doua si chiar trei, cu mansarde din lemn, acoperisuri de tigla sau tabla, cu fundatii sau stalpi din piatra, ferestre moderne sau usi din lemn sculptat, balcoane cu o arhitectura neobisnuita si garduri din beton sau fier forjat, toate construite in stiluri moderne si rafinate.

Una dintre cele mai impozante case din comuna Certeze apartine milionarului Dan Vasile, care s-a mutat la Bistrita si a lasat palatul pe mana femeilor de serviciu. Oricine trece prin fata casei lui Dan Vasile ramane cu gura cascata, pentru ca are un aspect unic. Sotii Dan si Maria Vasile locuiesc insa la Bistrita- Nasaud, iar vila, cat e ea de mare, sta goala aproape tot anul. In august insa, proprietarii se intorc acasa, al fel ca si cei plecati in strainatate.

Pe seama vilelor din Certeze s-au nascut numeroase legende. Inca de pe vremea lui Nicolae Ceausescu, osenii plecau la munca pe cele mai grele santiere ca sa castige cat mai multi bani. Sumele obtinute cu multa truda erau investite in casele care fac fala proprietarilor. Locuitorii din aceasta zona au fost printre primii romani care au plecat peste granita. Destinatia lor a fost Franta, unde osenii au intemeiat adevarate colonii. Exista nenumarate povesti despre osenii care au facut avere prin vanzarea de ziare in metroul parizian sau care au muncit la ridicarea vilelor din „fouburguri”, suburbiile capitalei franceze. Altii au muncit sa ridice zgarie-nori care sa se intreaca in inaltime cu cei din cartierul parizian La Defense.
De asemenea, exista povesti legate de mafia osenilor, care ar controla retele de prostituate, bordeluri clandestine si care fac trafic de droguri in Franta. Insa, potrivit celor plecati la munca in strainatate, realitatea este mult mai prozaica. Osenii au muncit pe branci si au ales cele mai grele locuri pentru a castiga bani. In general, vilele din Certeze se inalta pe parcelele pe care osenii le stapanesc din multe generatii. Aceasta este explicatia pentru faptul ca noile vile cu vitralii se inalta in curte cu casele batranesti, care mai pastreaza elemente din arhitectura traditionala din Tara Oasului.


 

Galerie Video


comune negresti oas certeze
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1185 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006572 (s)