News Flash:

Ce trebuie sa stim despre bauturile vegetale?

15 August 2018
773 Vizualizari | 0 Comentarii
lapte de soia

Bauturile vegetale, numite oarecum impropriu „lapte“, au la baza legume, cum ar fi soia, cereale, precum orezul si ovazul, oleaginoase (migdalele, nuca de cocos si semintele de canepa). Acestea sunt obtinute printr-un procedeu simplu, care consta in fierberea ingredientului principal folosit (soia, migdale etc.) in apa si prin procesarea ulterioara cu ajutorul unui blender. Desi produsul final poarta denumirea generica de „lapte“, compozitia acestuia difera in functie de ingredientul principal folosit. Variatiunile acestor bauturi vegetale, ce inlocuiesc din ce in ce mai mult laptele de provenienta animala, nu contin lactoza si nici colesterol si sunt cel mai adesea imbogatite cu zahar sau alti indulcitori, vitamine si minerale, diverse arome (cum ar fi vanilia, caramelul si cacao). Exista totusi si variante mai „curate“, cu ingrediente ce provin din culturi bio-organice, si care sunt lipsite de zahar si alti conservanti.

Laptele de soia

Cel mai cunoscut dintre inlocuitorii laptelui traditional, dar si cel mai usor de gasit pe rafturile supermarketurilor, laptele de soia are probabil cele mai multe variatiuni: lapte de soia simplu neindulcit, cu aroma de vanilie, cu cacao, banana, caramel etc. Pe langa diversitatea aromelor, acesta este imbogatit si cu vitamine si minerale. Il poti face cu usurinta si acasa, dar, daca il cumperi gata preparat, alege varianta bio, neindulcita, si care are la baza boabe de soia ce nu au fost modificate genetic.

Laptele de migdale

Spre deosebire de laptele de soia, bautura delicioasa extrasa din migdale este bogata in proteine, avand in acelasi timp o consistenta putin mai cremoasa, un gust usor de nuca, mai bogat si mai dulceag. Varianta sa indulcita este perfecta pentru prajituri si, desi este cunoscut si consumat inca din Evul Mediu, popularitatea sa a crescut simtitor in ultimii ani, surclasand-o chiar si pe cea a laptelui de soia, cel mai vandut substitut al laptelui de origine animala al momentului.

Laptele de orez

Perfect pestru persoanele care se confrunta cu diverse alergii alimentare, laptele de orez este cel mai „usor“ dintre bauturile vegetale fara lactoza. Laptele de orez nu are aproape deloc proteine, textura sa apoasa il face astfel nepotrivit pentru deserturi. Cu toate acestea, gustul sau delicat si faptul ca este usor digerabil il fac candidatul ideal atat pe post de bautura racoritoare, cat si pentru cerealele de la micul dejun.

Laptele de cocos – lichidul rezultat din macinarea sau razuirea nucii de cocos, amestecat cu apa existenta deja in fruct – este nelipsit din bucataria asiatica. Bogat in grasimi saturate, laptele de cocos poate fi folosit atat in pregatirea unor feluri de mancare (nelipsit in curry-urile din Asia de Sud si Sud Est), cat si in cafea, ceai si tot felul de deserturi paleo-vegane. Mai putin cunoscut si utilizat, laptele de canepa este bogat in proteine, in acizi grasi Omega-3 si Omega-6, si este usor digerabil. Laptele de ovaz este, la randul sau, bogat in proteine, contribuind la sanatatea parului si a pielii, fiind in acelasi timp un aliat de nadejde al sistemului imunitar.

sursa: revistaplafar.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1139 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006344 (s)