News Flash:

Ce se va intampla cu refugiatii care ajung in Timisoara

26 Septembrie 2015
1356 Vizualizari | 0 Comentarii
refugiat
Angajatii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis sunt pregatiti, in cazul in care este nevoie, sa se ocupe si de eventualii refugiati care vor fi transferati la Timisoara. Desigur, decizia asupra sprijinului pentru angajare se va lua la un nivel mult mai inalt, dar Marcel Miclau, seful institutiei, spune ca inspectorii din cadrul AJOFM Timis au deja expertiza in acest domeniu, ei lucrand deja cu cei sositi la centrul de refugiati din Timisoara.
Eventuala sosire la Timisoara a unor refugiati din Siria sau tarile din acea regiune ar pune problema integrarii acestora. Deci si oferirea unui eventual loc de munca. Seful AJOFM Timis, Marcel Miclau, spune ca, la nevoie, institutia se poate ocupa si de integrarea in campul muncii a acestora, scrie tion.ro.
„Unii dintre refugiati au pregatire de specialitate, unii nu. Problema este ca ei nu mai au documente, acestea le-au fost distruse intr-un bombardament, de exemplu. Noi ne vom gandi sa rezolvam problema lor, desigur decizia se ia la alt nivel, dar suntem pregatiti sa ii luam in evidenta. Ei daca vor sosi aici vor fi in cautarea unui loc de munca, vom putea oferi cursuri de calificare, iar angajatorii, daca cred ca au nevoie de ei si acestia indeplinesc criteriile cerute, ii pot angaja”, explica Miclau.
El spune ca institutia are deja experienta cu strainii, iar pentru a se putea angaja fiecare persoana are nevoie de permis de munca. Astfel, daca un angajator solicita o slujba pentru o anumita persoana, AJOFM cauta in baza de date, iar daca nu se gaseste persoana cu competentele solicitate se ofera o ”negatie”, iar strainul primeste posibilitatea de a lucra. Aceasta numai la angajatorul care l-a solicitat. Situatia este un pic diferita in cazul refugiatilor care obtin drept de resedinta permanenta, acestia beneficiaza de toate drepturile si se poate angaja. Aceasta este situatia si in Timis, sunt aproximativ 70 de persoane care se afla la centrul de tranzit din Timisoara si care au primit acest drept de a lucra.
Marcel Miclau este constient ca o eventuala integrare a refugiatilor va fi totusi dificila.
„Si cand am lucrat in minister a fost greu de lucrat cu cei de etnie roma, au fost diferite proiecte, dar e dificil sa-i integram. Va dati seama cat de dificil va fi sa integram refugiatii, sunt diferente de cultura, de limba, acestia nu stiu limba, nu vor putea lucra imediat”, a mai precizat Miclau.

marcel miclau ajofm timis timisoara
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1206 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005767 (s)