Dupa ce TMK s-a scapat in mod magistral de funicularul resitean, aceasta binecunoscuta constructie industriala, comsiderata de unii simbol al Resitei a ajuns pe maini private. Este vorba de Coda Serv, societatea administrata de omul de afaceri resitean Costel Ciobanu. In timp ce o vreme probabil s-a gandit ca ar reprezenta o afacere, conducerea Coda Serv a decis sa o revanda la pretul de achizitie. Destinatar? Consiliul local. Primaria a cochetat o vreme cu cumpararea si amenajarea obiectivului dar s-a lovit de opozitia alesilor locali. Tot mai multe voci din consiliu sustin insa ca numai intretinerea si consolidarea funicularului implica o seama de costuri foarte mari si chiar dificultati tehnice. Asa ca lucrurile s-au oprit deocamdata aici, cu toate ca alte voci din opinia publica arata ca ar fi interesant de amenajat funicularul pentru agrement.
Intre timp, constatand ca funicularul de calcar se degradeaza pe zi ce trece, la presiunea Consiliului local, primaria
Municipiului Resita a transmis o noua notificare catre Coda Serv, cu privire la obligatia de a lua, in regim de urgenta, masurile care se impun pentru a evita accidentele provocate de desprinderi/caderi de obiecte provenind din aceasta constructie, scrie
ziuadevest.ro.
„In prezent, se sustine in documentul primariei, anumite elemente din structura podului, plasa din sarma si materialele care se afla pe aceasta (inclusiv litere care faceau parte din stema) prezinta un real pericol pentru cetatenii care se deplaseaza in locurile publice, aflate sub funicular, cat si pentru locuintele sau constructiile, situate in zona. Potrivit articolului 25 din Legea 10/1995 „Proprietarii constructiilor au urmatoarele obligatii principale: a) efectuarea la timp a lucrarilor de intretinere si de reparatii care le revin, prevazute conform normelor legale in cartea tehnica a constructiei si rezultate din activitatea de urmarire a comportarii in timp a constructiilor; b) pastrarea si completarea la zi a cartii tehnice a constructiei si predarea acesteia, la instrainarea constructiei, noului proprietar; c) asigurarea urmaririi comportarii in timp a constructiilor, conform prevederilor din cartea tehnica si reglementarilor tehnice; d) efectuarea, dupa caz, de lucrari de reconstruire, consolidare, transformare, extindere, desfiintare partiala, precum si de lucrari de reparatii ale constructiei numai pe baza de proiecte intocmite de catre persoane fizice sau persoane juridice autorizate si verificate potrivit legii; e) asigurarea realizarii lucrarilor de interventii asupra constructiilor, impuse prin reglementarile legale; f) asigurarea efectuarii lucrarilor din etapa de postutilizare a constructiilor, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.”
Nerespectarea acestor obligatii atrage dupa sine aplicarea de sanctiuni contraventionale, conform prevederilor legale in vigoare, arata autoritatea administrativa locala dar e greu de crezut ca societatea comerciala respectiva se va repezi acum sa bage consistente sume de bani in acest obiectiv, pe care incearca mai degraba sa il vanda.
Comentarii (1)