News Flash:

Ce nu ai voie sa faci de Boboteaza daca vrei sa iti mearga bine

6 Ianuarie 2017
1097 Vizualizari | 0 Comentarii
boboteaza 3
Pe data de 6 ianuarie, crestinii ortodocsi sarbatoresc in fiecare an Boboteaza. Aceasta sarbatoare este dedicata botezului lui Iisus Hristos, potrivit kanald.

Acesta a fost botezat de catre Sfantul Ioan in apele Iordanului, aceasta actiune fiind vazuta ca o nastere spirituala a fiului lui Dumnezeu.

Odata cu aceasta zi de sarbatoare, credinciosii respecta anumite obiceiuri si traditii, care se spune ca ii ajuta in anul nou sa fie mai fericiti, mai sanatosi si mai bogati (spiritual sau material). Iata care sunt aceste datini care inca se respecta si in zilele noastre!

Ce obiceiuri si traditii trebuie sa respecti de Boboteaza?

1. Nu se spala rufe de Boboteaza.

Aceasta traditie nu se aplica doar Bobotezei, ci majoritatii sarbatorilor cu cruce rosie din calendarul crestin-ortodox. in mod traditional, preotii sfintesc apele pe data de 6 ianuarie si ofera agheasma credinciosilor. De aceea, se spune ca spalarea rufelor sau chiar si spalarea parului pe aceasta data duce la murdarirea apei sfintite.

O alta datina raspandita in popor este legata de uscarea rufelor. Se spune ca nu este bine sa intinzi rufele la uscat de Boboteaza, deoarece diavolii se ascund sub ele.

2. Nu se imprumuta bani de Boboteaza.

O alta traditie este legata de partea materiala a vietii credinciosilor.

Se spune ca, daca dai bani cu imprumut pe 6 ianuarie, exista probabilitatea ca tot anul sa repeti aceasta experienta si sa atragi pagubele materiale in viata ta.De asemenea, batranii spun ca certurile in familie trebuie evitate in aceasta zi, pentru a nu duce la despartiri.

3. Nu se vorbesc alte persoane de rau.

Stii expresia „Cine sapa groapa altuia, cade singur in ea”? Cu toate ca ar trebui sa te ghidezi dupa aceasta gandire in orice zi din an, nu doar de Boboteaza, pe data de 6 ianuarie, credinciosii sunt de parere ca nu ar trebui sa le doresti raul altor persoane, deoarece acest lucru se poate intoarce impotriva ta.

4. Nu se mananca inainte ca preotul sa sfinteasca mancarea.

Multi dintre credinciosi asteapta venirea preotului, care sfinteste bucatele de pe masa si locuinta, inainte de a incepe sa manance. De asemenea, se spune ca alimentele care raman dupa masa de Boboteaza, pot fi oferite animalelor, pentru a aduce sanatate si noroc in anul ce urmeaza.

5. Nu se inchide usa preotilor.

In ajunul Bobotezei, preotii trec pe la enoriasi cu crengute de busuioc si agheasma, pentru a le sfinti casele. Se spune ca persoanele care nu deschid usa preotilor vor fi urmarite de ghinion pe tot parcursul anului.

crestinii ortodocsi boboteaza botezului iisus hristos
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1158 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006431 (s)