News Flash:

Ce inseamna votul NU dat de greci. Cat de complicata e situatia

6 Iulie 2015
1255 Vizualizari | 0 Comentarii
tsipras
Peste 52% dintre greci au votat NU la referendum si au respins masurile de austeritate pe care le presupune un acord cu UE si FMI. Este un "salt in necunoscut" atat pentru statul elen, ajuns la fundul sacului, cat si pentru zona euro si chiar pentru UE.

Dupa numararea a 9% din voturile, rezultatele primului exit poll oficial arata ca 59,8% dintre alegatori au respins masurile de austeritate. Potrivit Mediafax, 40,2% au votat "da", iar prezenta la urna a fost de 55,3%.
 
Grecii au spus NU austeritatii. Toate cele 4 exit-poll-uri dau tabara Nu drept invingatoare. Primul sondaj arata ca 52% dintre eleni nu sunt de acord cu propunerile creditorilor internationali.

O victorie a taberei NU este considerata de numerosi observatori drept un 'salt in necunoscut', existand riscul unei adevarate furtuni economice al carei deznodamant va depinde de atitudinea partenerilor europeni.

Grecia a ales! A spus NU propunerilor creditorilor intrenationali si merge pe mina guvernului condus de Alexis Tsipras. Scorul este, insa, extrem de strins. Grecia este prinsa intre cererile creditorilor externi, care impuneau noi masuri de austeritate si protestele de strada. Prinsa intre nevoia de imprumut pentru a salva tara de la faliment si furia strazii care cerea stoparea masurilor de austeritate.

O Grecie macinata, care astazi a decis, prin vocea locuitorilor ei, ce cale va urma. Iar grecii au fost atit de implicati in luarea unei decizii pentru viitorul lor, inci au revenit in numar foarte mare in tara, doar pentru a vota.

Desi pe plan politic  criza interna s-ar incheia in urma votului NU dat de greci si Tsipras ar castiga mai multa legitimitate, el tot va fi nevoit sa discute cu Eurogrupul. Insa nu se stie daca acesta din urma va fi dispus la noi negocieri cu un astfel de premier.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lasat sa se inteleaga ca le exclude, intrucat in opinia sa un 'Nu' la referendum ar insemna ca Grecia spune 'Nu' Europei.

Totusi, Tsipras s-a aratat increzator, el apreciind ca un 'Nu' ii va oferi mai multa forta de negociere si va putea astfel sa obtina un acord 'mai bun'. In acest scenariu optimist este foarte important de vazut cat de departe ar fi dispusi creditorii internationali sa mearga cu concesiile facute Greciei.

Dar in ipoteza unei rupturi totale intre Grecia si Eurogrup, BCE ar putea sa opreasca orice finantare pentru bancile grecesti, care ar intra in faliment.

Pentru a le recapitaliza, guvernul de la Atena ar avea ca optiune crearea unei monede paralele, care in actualele conditii ar putea conduce la o inflatie galopanta, iar Grecia, iesita astfel de facto din zona euro, s-ar scufunda in haos. O asemenea evolutie va necesita din nou ajutorul partenerilor europeni, care insa ar putea decide sa nu intervina, din cauza riscurilor politice si economice care ar plana asupra intregii zone euro.


grecii nu austeritatii victorie furtuni economice grecia eurogrupul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1206 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004769 (s)