News Flash:

Ce crezi ca se intampla daca pui langa patul din dormitor o crenguta de dafin

14 Ianuarie 2018
1109 Vizualizari | 0 Comentarii
dafin

Dafinul este o planta medicinala impresionanta. Are efecte bune asupra stomacului, ficatului si sistemului respirator. Mai putin cunoscuta este influenta sa asupra sistemului nervos. In medicina traditionala, crengutele de dafin – verzi sau uscate – sunt folosite ca remediu impotriva stresului, nervozitatii si insomniei. Aroma dafinului calmeaza nervii si induce o stare de liniste.

Persoanele nervoase sau stresate pot tine o crenguta sau cateva frunze de dafin in camera de lucru, iar cele care nu pot dormi noaptea, le pot aseza langa pat. Frunzele de dafin pot fi puse si in leaganul sau patutul copilului agitat care nu poate adormi.

Pentru un efect somnifer si mai puternic, se pot aplica pe frunte si pe ceafa comprese cu frunze de dafin inmuiate in apa fierbinte (un sfert de ora). Se fixeaza bine cu un batic sau cu un fular. Unele persoane ard frunzele de dafin si inhaleaza aroma linistitoare emanata.

Exista si o explicatie stiintifica in acest sens. Proprietatile usor sedative ale dafinului se datoreaza unui compus numit linalool, regasit si in alte plante aromate, precum cimbru sau busuioc.

Studiile au aratat ca acest compus reduce nivelurile hormonilor de stres din corp si inlatura anxietatea. Din acest motiv, uleiul esential de dafin poate fi folosit in aromaterapie pentru inducerea somnului si a unei stari de calm, pentru tratarea asteniei mentale si a depresiei.

Un studiu realizat de japonezi pe sobolani stresati a aratat ca linaloolul a reglat nivelurile neutrofilelor si limfocitelor crescute in urma unei situatii de stres. Inhalarea linaloolului a redus de asemenea activitatea a peste 100 de gene care intra intr-o stare de hiperactivitate in situatii de stres.

Dafinul are de asemenea efecte analgezice, si inlatura durerile de cap si migrenele. Pe langa linalool, dafinul contine multi alti compusi activi volatili, care au proprietati antiseptice, antioxidante, digestive, antitumorale si anticancerigene: a-pinen, B-pinen, mircina, limonen, metil chavicol, neral, a-terpineol, eugenol si chavicol.

preluat de pe surplusdesanatate


dafinul ficatului busuioc
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1766 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004632 (s)