News Flash:

Ce a povestit un jurnalist strain dupa 17 zile in Romania: „Nu vreau sa ma intorc acasa“

13 Aprilie 2018
964 Vizualizari | 0 Comentarii
romania

Un jurnalist australian a publicat in Financial Review un amplu articol elogios la adresa Romaniei, unde si-a petrecut 17 zile si de unde si-ar fi dorit sa nu mai plece.

Sub titlul „17 zile in Romania: intalniri intime cu viori, castele si Vlad Tepes“, Bernard O’Shea a prezentat mai multe fragmente din jurnalul personal in care a documentat vacanta petrecuta in tara noastra.

Jurnalistul a marturisit inca de la inceput ca terapeutul sau a fost de-a dreptul socat cand a aflat ca vrea sa viziteze Romania si a incercat din rasputeri sa-l convinga sa renunte la acest gand, spunandu-i ca este o tara periculoasa si ca exista un risc mare sa fie rapit.

Insa O’Shea nu a tinut cont de avertismente si a aterizat in Bucuresti chiar in perioada in care se desfasura „una dintre cele mai mari sarbatori ale muzicii clasice din lume“ – Festivalul „George Enescu“. Jurnalistul s-a declarat fascinat de faimosul bulevard Calea Victoriei si de Ateneul Roman, „probabil cea mai frumoasa cladire a Bucurestiului“, de hotelul Athénée Palace, de Muzeul National de Arta al Romaniei, de monumentul din Piata Revolutiei si de parcul Cismigiu.

„Bucurestiul este plin de stralucire si agitatie, nu degeaba este considerat Micul Paris din Est – are pana si o replica a Arcului de Triumf din Paris. Dar acum exista voci care sustin ca Bucurestiul devine noul Berlin. Este plin de cafenele si de restaurante cochete. Mi-a placut in mod deosebit Centrul Vechi, cu strazile sale pietruite si cladirile vechi – Paltul CEC, Biserica Rusa, Pasajul Macca-Vilacrosse (o arcada minunata cu un acoperis din sticla galbena si verde) si rafinata Manastire Stavropoleos“, scrie jurnalistul australian.

Imagine din Brasov surprinsa de Bernard O’Shea

Urmatoarele opriri ale lui Bernard O’Shea au fost in statiunile montane Bucegi, Sinaia si Brasov. „Nu am cuvinte pentru a descrie cat de frumoasa este aceasta parte a Romaniei. Exista munti inalti, vai abrupte, paduri dese de brad, pasuni superbe, iar aerul este proaspat si revigorant. Iar castelele – trebuie neaparat sa le vedeti. Castelul Peles din Sinaia, construit in secolul al XIX-lea ca resedinta de vara pentru primul rege al Romaniei, Carol I, este o capodopera a arhitecturii germane neo-renascentiste.

Castelul Cantacuzino, la nord de Busteni, finalizat in 1911 pentru prim-ministrul Gheorghe Cantacuzino, ofera o priveliste magnifica asupra Muntilor Bucegi. Pranzul pe terasa este o necesitate. La vest se afla cetatea medievala Rasnov, partial ruinata, dar ofera o panorama de vis. Si formidabilul Castel Bran, adesea numit Castelul lui Dracula, deoarece se presupune ca are legaturi cu Vlad Tepes si a reprezentat o sursa de inspiratie pentru scriitorul irlandez Bram Stoker. Centrul istoric colorat al Brasovului, situat chiar la poalele Carpatilor, este uimitor“, noteaza O’Shea.

In final, jurnalistul se declara indragostit de Romania, insa recunoaste ca ne paraseste tara cu un regret: „Este ultima mea zi in Romania si nu vreau sa ma intorc acasa. Am avut o vacanta de vis. Am fost in orase frumoase precum Sibiu, Sighisoara si Biertan, dar am ratat, din pacate, Constanta, Marea Neagra si Delta Dunarii.“

O’Shea isi incheie relatarea glumind pe seama avertismentelor primite inainte de a porni in aventura: „Sunt din nou in Bucuresti si incerc sa atrag atentia rapitorilor. Mi-am pus speranta in soferul de taxi, un tip musculos, insa m-a dus direct la aeroport, fara sa ocolim. Nemernicul! In aeroport le-am spus tututor ca sunt un jurnalist din Sydney, Australia, o tara de oameni bogati si privilegiati. Nimeni nu a clipit. Ei bine, cu putin noroc, voi fi rapit la urmatoarea mea vizita in Romania.“

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1159 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006112 (s)