News Flash:

Cautiune uriasa pentru Sebastian Vladescu: un milion de euro

2 Mai 2018
965 Vizualizari | 0 Comentarii
Sebastian Vladescu

DNA anunta ca fostul ministru Sebastian Vladescu este cercetat sub control judiciar pe cautiune, suma stabilita fiind de un milion de euro. Fostul ministru al Finantelor este acuzat de luare de mita si trafic de influenta, avand termen 10 zile pentru depunerea garantiilor.
"Fata de inculpatul Vladescu Sebastian a fost fixata o cautiune in valoare de 1.000.000 euro (echivalent in lei) care va fi depusa la o unitate bancara si consemnata pe numele sau la dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie sau prin constituirea unei garantii reale, mobiliare ori imobiliare, in limita sumei respective, in favoarea aceleiasi unitati de Parchet. Cautiunea se va depune in termen de 10 zile", transmite DNA.

Potrivit sursei citate, "in perioada 2005-2014, oficiali romani sau persoane cu influenta asupra acestora ar fi primit, de la o companie straina, in baza unor intelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, in schimbul acestor sume, sa se asigure incheierea contractelor si plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferata a liniei Bucuresti-Constanta, precum si plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferata care fusese deja realizata de aceeasi companie".

DNA nu a specificat, pana in prezent, despre ce companie straina este vorba.
Din informatiile publice reiese ca asocierea de firme Swietelsky - Wiebe – Takenaka este constructorul lucrarilor. De altfel, autoritatile austriece au efectuat o serie de perchezitii in sedii ale firmei de constructii Swietelsky, in cadrul anchetei asociate dosarului fostului ministru de Finante Sebastian Vladescu, a relatat site-ul Nachrichten.at.

Procurorii informau vineri ca banii incasati ilegal reprezentau procente din valoarea fiecarei plati facute de statul roman si erau achitati succesiv, pe masura ce compania constructoare incasa, la randul ei, contravaloarea lucrarilor efectuate, de la statul roman, respectiv de la compania C.N. C.F.R.

"In acest context, in prima parte a anului 2005, suspectul Vladescu Sebastian impreuna cu Costea Mircea Ionut si Mititelu Mihaela, a pretins de la reprezentantii unei companii un comision de 3,5% din valoarea contractelor ce urmau a fi incheiate cu C.N.C.F.R. S.A. privind reabilitarea caii ferate Bucuresti – Constanta pentru ca, in schimbul acestui comision, sa isi exercite atributiile care ii reveneau in calitate de ministru al finantelor publice, respectiv sa aprobe finantarea suplimentara necesara pentru incheierea contractelor, precum si pentru a isi exercita ulterior atributiile referitoare la asigurarea fondurilor necesare platii facturilor pentru lucrarile efectuate", explica Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

In perioada 2008-2009, in baza acestei intelegeri, Sebastian Vladescu ar fi primit un milion de euro, reprezentand partea sa din comisionul pretins, in conturile bancare ale unor societati comerciale pe care le controla.

Ulterior, intre 2009-2010, fostul ministru de Finante, Sebastian Vladescu, ar fi acceptat de la reprezentantul companiei straine promisiunea sumei de doua milioane de euro iar, in perioada noiembrie 2011- septembrie 2013, ar fi primit 65.000 de euro, sub forma finantarii activitatii unei companii offshore, unde avea calitatea de asociat.

"De asemenea, in acelasi context, suspectul Vladescu Sebastian, in perioada septembrie 2010 – ianuarie 2013, a pretins si primit de la aceeasi persoana suma totala de 2.117.000 euro. In schimbul acestor sume de bani, suspectul Vladescu Sebastian urma sa isi exercite influenta pe care a pretins ca o avea asupra ministrului transporturilor pentru a-l determina sa asigure finantarea necesara platii facturilor aferente lucrarilor efectuate la tronsonul de cale ferata Bucuresti-Constanta", arata DNA.


sebastian vladescu ministru finantelor mita trafic vladescu sebastian
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1166 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007162 (s)