News Flash:

Cat de periculoasa e durerea de umar! Poate anunta cancerul pulmonar si bolile de inima

21 Februarie 2018
520 Vizualizari | 0 Comentarii
umar

Prof. univ. dr. Adriana Sarah Nica, medic specialist in balneologie, medicina fizica si recuperare medicala, sef de sectie la Clinica Universitara Recuperare Medicala III I.N.R.M.F.B. Bucurestiprecizeaza unde este mai exact localizata durerea, care sunt principalele cauze ale durerilor de umar si ce trebuie facut cand avem dureri de umar.
Trebuie sa vedem daca durerea de umar tine, intr-adevar, de structurile musculo-capsulo-ligamentare, tine de articulatie sau este o durere de vecinatate, deci care poate sa vina din zona cervicala sau poate sa fie o durere iradiata care vine dinauntrul organismului, este o componenta de fapt viscerala.
Poate veni chiar de la un cancer toracal, un cancer pulmonar care poate sa afecteze pleura si in momentul an care afecteaza pleura pacientul poate sa acuze o durere pe partea respectiva si toata lumea sa o dezvolte si sa o trateze ca pe o banala durere articulara si periarticulara, dar ea sa fie de fapt semnalul unei patalogii extrem de grave.

Articulatia umarului este o zona care cuprinde si articulatia pe care noi o vedem si miscam cel mai mult la nivelul umarului: articulatia scapulo-humerala, an care capul humeral, care are o forma rotunda, pivoteaza in cavitatea respectiva si ii da o mare mobilitate.
Cele mai importante miscari sunt: miscarea de ridicare a umarului in fata si miscarea in lateral. Acestea sunt miscari extrem de importante pentru activitatile noastre cotidiene si care, prin tipurile de solicitare permanenta si uneori chiar suprasolicitare, ajung sa deterioreze structurile care stau la baza si care reprezinta suportul anatomo-functional, de fapt toate elementele implicate care prind si structuri la nivelul toracelui anterior. Este vorba de articulatii mai mititele, dar care dau un grad de mobilitate suplimentar in contextul an care pacientul isi misca umarul, sau structuri posterioare pentru ca si scapula – osul triunghiular posterior toracal – se mobilizeaza odata cu umarul si ii da un important grad de miscare.

Deci, iata ca lucrurile la nivelul umarului sunt destul de complicate si ele trebuie analizate si in contextul varstei si in contextul in care pacientul este intrebat: altceva va mai supara in afara de durerea de umar? Pentru ca daca este o durere an umarul stang este posibil sa fie o criza anginoasa atipica, iar daca este o durere in umarul drept s-ar putea sa fie debutul unei colici biliare sau o suferinta biliara de un anumit fel, cu anumite particularitati evolutive care, din cand in cand, il atentioneaza pe pacient si acuza niste dureri in umarul drept.
Deci iata ca aceasta coloratura de durere in umar este extrem de diferita si poate sa plece de la numai afectarea partilor moi din complexul articular al umarului sau pot sa fie intr-o conexiune de boala digestiva sau boala cardiaca. Sau, intr-un context sistemic, vorbim de neoplasm, de boala sistemica, de poliartrita sau alte categorii de boli cu potential sever de evolutie. De aceea, atunci cand avem in fata un bolnav cu durere de umar ne uitam in ochii lui si incercam sa vedem dimensiunile suferintei.

Deci niciodata durerea de umar nu trebuie tratata ca o banalitate. Iar, in al doilea rand, este aspectul disfunctional, pentru ca o durere de umar determina pacientul sa se protejeze la nivelul umarului si se imbraca cu dificultate si dezvolta diversele activitati cu dificultate, incetul cu incetul. Aceasta autoprotectie duce la deprecierea functionala a structurilor in zona umarului si se dezvolta o capsulita retractila care nu mai doare asa de mult, dar nici pacientul nu mai poate sa functioneze ca lumea.
 


balneologie medicina recuperare medicala
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4624 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014839 (s)