News Flash:

Cat au incasat si cat au cheltuit romanii in ultimul trimestru al anului trecut

8 Aprilie 2015
848 Vizualizari | 0 Comentarii
Veniturile medii ale unei gospodarii au fost in trimestrul patru al anului trecut de 2.579 lei pe luna, din care veniturile banesti au reprezentat 84,5%, iar cheltuielile totale au avut o medie de 2.357 lei, din care consumul acopera 72,4%, a anuntat miercuri Institutul National de Statistica (INS).
"Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, in trimestrul IV 2014, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 2.579 lei pe gospodarie si 968 lei pe persoana. Veniturile banesti au fost, in medie, de 2.179 lei lunar pe gospodarie (818 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 400 lei lunar pe gospodarie (150 lei pe persoana)", arata INS, intr-un comunicat.
Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (52,2%).
La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (23,1%), cele din agricultura (3,3%), activitati neagricole independente (2,7%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1%). O pondere importanta (15,5%) detin si veniturile in natura, in principal contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (13,9%).
Diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor s-au inregistrat in functie de mediul de rezidenta. Astfel, in trimestrul IV 2014 veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 29,1% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 10,8% mai mari fata de ansamblul gospodariilor. In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 64,6% din salarii, de 22,4% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 7,4% din total. In rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 36% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (27,9% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand 8,1% din veniturile totale ale gospodariilor din mediul rural. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor salariale (31,2%) si celor din prestatii sociale (24,3%).
Cheltuielile populatiei au fost in perioada analizata in medie de 2.357 lei lunar pe gospodarie (884 lei pe persoana) si au reprezentat 91,4% din nivelul veniturilor totale.
"Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.). Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere foarte mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,7%)", mentioneaza INS. Detalii pe Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1181 (s) | 37 queries | Mysql time :0.019099 (s)