News Flash:

Castigul salarial mediu nominal net, in crestere cu 4,9 la suta, in martie, la 1.706 lei

8 Mai 2014
982 Vizualizari | 0 Comentarii
Castigul salarial mediu nominal net a fost, in martie, de 1.706 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 80 lei (4,9%), valorile cele mai mari fiind inregistrate in sectorul fabricarii produselor din tutun (7.281 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (970 de lei), potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS).
In aceeasi luna, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.356 de lei, cu 4,9% mai mare comparativ cu cel din februarie.
In sectorul bugetar, s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in domeniul invatamantului (2,6%), in sanatate si asistenta sociala (1,7%) si in administratie publica (0,8%).
In raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real pentru luna martie 2014, fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 104,9%.
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 127%, cu 6 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna februarie 2014.
In luna martie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa, tichete cadou si de vacanta), realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost: 56,6% in fabricarea produselor din tutun, intre 15% si 20% in fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia petrolului brut si a gazelor naturale; intre 10% si 13% in activitati de servicii anexe extractiei, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati profesionale, stiintifice si tehnice, telecomunicatii, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, captarea, tratarea si distributia apei.
Cresteri de intre 8% si 9,5% s-au mai raportat, in martie, fata de februarie, in activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, fabricarea bauturilor, industria metalurgica, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor.
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, din activitatile sectorului economic, s-au inregistrat ca urmare a acordarii de prime ocazionale in luna anterioara, a nerealizarilor de productie ori a incasarilor mai mici (functie de contracte), a dificultatilor financiare cu care s-au confruntat unele unitati economice, precum si a angajarilor de personal cu castiguri salariale mici.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in sectorul transporturilor pe apa (10,4%), in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite (intre 4,5% si 9%), in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrari audio si activitati de editare muzicala, activitati de difuzare si transmitere de programe), transporturi aeriene (intre 2% si 3%).
Comparativ cu luna martie 2013, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,5%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 104,4%.
INS precizeaza ca, in cursul anului, se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.
AGERPRES

administratie publica
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0681 (s) | 22 queries | Mysql time :0.026265 (s)