News Flash:

Care sunt cele mai bune vase pentru gatit sanatos

6 Iulie 2018
868 Vizualizari | 0 Comentarii
vas

V-ati gandit vreodata ca este important nu doar ce mancam, ci si in ce gatim ceea ce mancam? Chiar daca folosim intotdeauna cele mai proaspete si mai sanatoase ingrediente, mancarea poate fi una nesanatoasa din pricina vaselor in care gatim.

Incepem cu vasele din aluminiu, care se gasesc in aproape toate bucatariile.

Cristian Margarit, consultant in nutritie: „Aluminiul poate exercita in corp un efect estrogenic, deci un efect de tulburare a sistemului hormonal si, din acest motiv, contactul obiectelor de gatit cu mancare, aluminiu plus mancare nu este recomandat. Ma gandesc aici si la folia pentru gatit din aluminiu, pe care eu o evit.”

Vasele din cupru sunt de asemenea, de evitat. Daca folositi ingrediente acide, cum ar fi sucul de rosii, metalul va oxida, iar mancarea isi va schimba gustul, dar si proprietatile.

Alimentele anti-cancer recomandate de celebrul dr. Oz

Cristian Margarit, consultant in nutritie: „Ar trebui sa ne ferim de vasele vechi si aici ma gandesc la vasele de fonta care trebuie folosite cu mare atentie, desi sunt la moda. Acea fonta trebuie sa fie emailata si emailul sa fie foarte fin, astfel incat sa nu avem porozitati care sa duca la trecerea de fier din vas in alimentul nostru.”

Unele studii spun ca tigaile din material antiaderent pot fi cancerigene daca temperatura depaseste 260 de grade.

Controverse sunt si in cazul oalelor din material antiaderent. Una dintre substantele toxice pe care le contine se regaseste in produse precum detergentul de rufe sau varul lavabil. De aceea, aveti mare grija atunci cand gatiti in astfel de vase!

Eugenia Dobrescu, antreprenor: „Este de preferat sa evitam contactul lor cu instrumente ascutite precum furculite, cutite, pentru ca acel strat protector antiaderent care este pe ele se poate transfera in alimente si atunci da, este nociv organismului.”

Tigaile din material antiaderent trebuie schimbate o data la 2-3 ani!

Care sunt totusi alternativele sanatoase?

Cristian Margarit, consultant in nutritiet: „Vasele de ceramica sunt cele mai bune pentru ca distribuie uniform caldura. Sunt inerte, nu trec portiuni din vas in mancare, deci nu pot contamina mancarea.”

Alte vase in care puteti gati sanatos sunt cele din sticla.

Alimente pe care sa nu le consumi la micul dejun

Ligia Pop, raw food chef: „Sunt perfecte si rezista fara nicio problema la temperaturi inalte. Folosesc si slowcoocker sau oala cu gatire lenta, care e foarte buna. Poate gati si la 40 de grade . Merge pe curent electric, ceea ce inseamna ca pastram enzimele legumelor si tot ceea ce este in interior, dar este pe o durata mai lunga, dar -- pentru cuptor ceramica si sticla sunt cele mai importante.”

Dezavantajul vaselor de sticla este ca se pot crapa atunci cand gatim la temperaturi ridicate. Vasele din yena sunt de asemenea o varianta sanatoasa, cu atat mai mult cu cat ele sunt facute sa reziste la temperaturi mari si sa nu se sparga usor. Un gust bun are si mancarea gatita in vase de lut. Atentie insa, nu toate sunt sanatoase!

Ligia Pop, raw food chef: „Vasele de lut le folosesc, dar pentru ca si acesta este un subiect controversat pe internet pentru ca nu se stie daca contin plumb sau nu, ma straduiesc sa le aleg fara modele, fara acel luciu, sa fie mate, efectiv fara niciun model, fara niciun strat lucios in interior, precum acele vase de friptura, dar eu pot sa fac legume in ele si au un gust special si adecvat.”

Cristian Maragarit, consultant in nutritie: „Avem aici o oala pentru gatit. Ea are un fund dublu, care permite distribuirea uniforma a caldurii. La aceste vase trebuie sa avem grija sa nu se deterioreze. Daca vedem urme de rugina, schimbari ale culorii inseamna ca vasul a inceput sa intre in reactie cu alimentele dinauntru si atunci ar trebui sa cumparam un vas nou.”

La capitolul instrumente, cele mai indicate sunt cele din lemn, pentru ca nu exista riscul de a se transfera substante toxice in mancare.

Acelasi lucru se intampla si in cazul vaselor emailate. De aceea, cautati-le pe cele de o calitate foarte buna. Mai trebuie sa stiti ca toate aceste efecte ale materialelor folosite nu sunt imediate. Pe termen lung, metalele care ajung in mancare si apoi in corpul nostru pot duce chiar si la tulburari hormonale. Astfel, ganditi-va de doua ori inainte de a cumpara o oala ieftina! Merita sa investiti in vase de calitate pentru ca acestea au o viata mai lunga. In plus, va protejeaza sanatatea.


vaselor sticla cristian maragarit nutritie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1250 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006616 (s)