News Flash:

Carantina de trei zile a lui Raed Arafat pentru Timișoara a fost ilegală

14 Aprilie 2021
592 Vizualizari | 0 Comentarii
arafat

Soluție definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru carantina de 72 de ore impusă de Raed Arafat, prin ordin al șefului DSU, pentru Timișoara, Giroc, Moșnița Nouă, Ghiroda și Dumbrăvița. ÎCCJ a respins recursul făcut la decizia Curții de Apel București.

În perioada 22-24 martie, șeful DSU a carantinat temporar Timișoara și patru comune periurbane, după ce propunerea de prelungire a măsurii de carantină nu a trecut de votul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Măsura a fost prelungită după expirarea celor trei zile date de Raed Arafat, cu încă șapte zile, astfel că Timișoara, Giroc, Moșnița Nouă, Ghiroda și Dumbrăvița au stat, în total, 24 de zile în carantină.

Potrivit ordinului semnat de șeful DSU, decizia a fost luată în baza art. 7, indice 1, al OUG 11/2020, ordonanță aprobată prin Legea 20/2020, care spune că „pentru situațiile în care există un risc iminent pentru sănătatea publică se împuternicește secretarul de stat, șef al DSU (…) să dispună prin ordin orice măsuri necesare pentru prevenirea și combaterea efectelor, inclusiv stabilirea unor zone de carantină”.

Ordinul a fost anulat de instanță, dar după ce a expirat. Prima sentință a venit de la Curtea de Apel București, care i-a dat dreptate, în 26 martie, Patronatului Ho-Re (Hoteluri-Restaurante) Timișoara. Câteva zile mai târziu, în 29 martie, Curtea de Apel București a dat o sentință asemănătoare și pentru o acțiune intentată de un avocat din Timișoara.

Soluția pe scurt a fost „Admite acțiunea. Anulează Ordinul șefului Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 6699/21.03.2021”. Raed Arafat a făcut recurs la acțiunea intentată de avocat și a pierdut.

„Cred că măsura era corectă. Dacă din punct de vedere al procedurii legale, al legalității au fost probleme, o să vedem care este motivația instanței și clar o să învățăm din acest lucru”, spunea Arafat în 27 martie.

Așa se face că există acum o sentință definitivă care spune că ordinul șefului DSU a fost ilegal, a decis, marți, 13 aprilie, Completul 5.6 al Înaltei Curți de Casație și Justiție, care „respinge recursul declarat de pârâtul Departamentului pentru Situații de Urgență, Ministerul Afacerilor de Interne împotriva sentinței nr. 422 din data de 29 martie 2021 pronunțate de Curtea de Apel București – Secția a IX-a contencios administrativ și fiscal, ca nefondat. Definitivă”.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1232 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005181 (s)