News Flash:

Cand vor fi gata lucrarile de reabilitare din centrul istoric al Timisoarei

14 August 2014
1256 Vizualizari | 0 Comentarii
Reprezentantii Primariei Timisoara au prezentat oficial, in sfarsit, stadiul lucrarilor de reabilitare a centrului istoric, la aproximativ 10 luni de la inceperea santierului pe bani europeni. Din estimarile viceprimarului Dan Diaconu, lucrarile cuprinse in proiect sunt realizate in proportie de 30-40% la ora actuala. Descarcarile arheologice au fost obtinute in mare parte si teoretic muncitorii ar trebui sa avanseze cu lucrarile fara probleme de acum inainte…
Lucrarile de reabilitare a centrului istoric al Timisoarei au inceput la sfarsitul anului trecut, printr-un proiect pe fonduri europene demarat de primarie. Patru piete si zece strazi din Cetate au intrat in santier.
Autoritatile locale au prezentat miercuri stadiul acestor lucrari la zi. Cele mai avansate sunt in Piata Libertatii – aproape 50% si pe strazile Lucian Blaga, Fara Nume si General Praporgescu – peste 50%.
Per total, proiectul de reabilitare a centrului istoric, care trebuie finalizat pana in iulie 2015, nu este nici pe jumatate realizat.
„Estimativ, lucrarile sunt realizate in proportie de aproximativ 30-40% la ora actuala. Dat fiind stadiul lucrarilor si faptul ca in mare parte descarcarile arheologice au fost deja realizate – acesta fiind procesul care dureaza cel mai mult si care este cel mai imprevizibil -, din momentul de fata exista deja foarte multe zone din centrul istoric in care se pot executa in intregime lucrarile. In plus, suntem increzatori in faptul ca vom obtine fondurile suplimentare necesare, din economiile facute pe acest proiect in urma licitatiei pentru executie, pentru punerea in valoare a vestigiilor. In acest moment sunt mai multe zone pregatite pentru pavare”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
Proiectul privind reabilitarea si modernizarea infrastructurii si a spatiilor publice din centrul istoric al orasului – situl urban cartierul Cetate Timisoara cuprinde multiple lucrari: de arhitectura, rutiere, la partea de instalatie electrica, alimentare cu apa, canalizare menajera si canalizare pluviala, termoficare si telecomunicatii.
In Piata Unirii lucrarile sunt realizate in proportie de aproximativ 13% la ora actuala potrivit autoritatilor locale. S-a scos piatra cubica din piata, pentru a fi curatata si reamplasata ulterior in aceeasi zona, s-au realizat umpluturi cu balast, s-a montat o conducta de apa pe latura sudica, s-au realizat diverse bransamente, au avut loc unele lucrari la partea de instalatii electrice si retelele de telecomunicatii.
„In prezent se efectueaza sapaturi arheologice, lucrari de izolare a conductelor termice, de spalare a canalizarii menajere, finalizare telecomunicatii-multiduct, lucrari rutiere – executare strat balast in zona de Est a pietei (zona Domului)”, au precizat reprezentantii municipalitatii.
Piata Libertatii este pregatita pentru a fi pavata cu piatra, lucrarile fiind cam pe jumatate terminate, din spusele viceprimarului.
„Lucrarile realizate au cuprins: fundatii banci, fundatii rigole, montaj cabluri electrice iluminat, montaj firide, montaj multiduct telecomunicatii, subtraversare linie tramvai, camine tragere, montaj rigole, acestea fiind finalizate in proportie de aproximativ 47%. In continuare se efectueaza lucrari rutiere – executare strat balast si balast stabilizat, in zona N-V a pietei (zona cap linie de tramvai 5), si lucrari de pregatire a pavajului in piata, respectiv montaj tarusi pentru trasarea undelor de piatra/ clingherit”, precizeaza reprezentantii primariei.
In Piata Sfantul Gheorghe, lucrarile sunt realizate in proportie de circa 28%, cam acelasi fiind procentul pentru Piata Tarcului, potrivit autoritatilor.
„In Piata Tarcului, lucrarile au cuprins executarea hidroizolatiei pe laturile Est si Vest ale pietei, turnarea stratului de balast stabilizat, montajul cablurilor electrice pentru iluminat, reabilitarea canalizarii menajere, realizarea caminelor de tragere. Stadiul de executie este de aproximativ 26%”, spun oficialii municipalitatii.
Pe micuta strada Fara Nume dintre Piata Libertatii si Piata Sf. Gheorghe, unde s-au testat nenumarate variante de pavaj – s-au tot scos si reasezat pietre din primavara incoace – lucrarile sunt… tot pe la jumatate.
„Lucrarile de executie a pavajului se afla la final, pana in prezent fiind realizate lucrari de montaj cabluri electrice, firide de iluminat, lucrarile planificate fiind executate in proportie de aproximativ 55%”, explica reprezentantii primariei.
Pe strada Vasile Alecsandri, stadiul de executie estimat este de 38%. „Lucrarile au cuprins executarea de epuizmente, desfacere asfalt, sapatura, umplutura balast, montaj cabluri electrice, montaj conducta alimentare cu apa, camine apometre, bransamente, reabilitare canalizare menajera, montaj multiduct telecomunicatii si camine de tragere. In prezent se intervine pentru izolarea conductelor termice”, spun autoritatile locale.
Lucrarile sunt mai avansate pe Blaga si pe Praporgescu. „Pe strada Lucian Blaga au fost executate lucrari de hidroizolatie la cladiri, turnare balast stabilizat, montaj conducta alimentare cu apa, executie camine apometre, bransamente, reabilitare canalizare menajera, montaj cabluri electrice, montaj firide iluminat, montaj multiduct telecomunicatii si camine de tragere. Total realizat estimat 55%. Pe strada General Praporgescu a fost turnat stratul de balast stabilizat si au fost montate cabluri electrice, urmand sa inceapa pavarea strazii. Lucrarile au fost realizate in proportie de aproximativ 52%”, potrivit primariei, scrie Tion.ro.
Pe strada Florimund Mercy, lucrarile au fost executate in proportie de circa 33%: s-a lucrat la retelele electrice si cele de telecomunicatii, la sistemul de canalizare menajera – camine, iar in prezent se efectueaza lucrari de umplutura cu balast.
Pe Francesco Griselini totalul lucrarilor realizate este estimat la 24%, pe Eugeniu de Savoya – aproximativ 35%, pe Enrico Carusso – 22%, pe Sergent Constantin Musat – 13%, iar pe Radu Negru – 10%.
Valoarea totala a proiectului depaseste 65,5 milioane de lei cu TVA, valoarea asistentei financiare nerambursabile fiind de aproximativ 52 de milioane de lei.
Oficialii Primariei Timisoara au predat oficial amplasamentul firmei Romprest, pentru inceperea lucrarilor, la finele lunii octombrie, in 2013.
Termenul de executie este de 21 de luni.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1253 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007086 (s)