News Flash:

Cand NU este indicat sa folosesti steriletul

27 Octombrie 2014
2808 Vizualizari | 0 Comentarii

Steriletul nu este recomandat femeilor care:

-    sunt adolescente sau nu au avut inca copii.

-    prezinta malformatie uterina pentru ca respinge steriletul

-    au polipi sau fibrom uterin

-    sunt depistate cu cancer al organelor genitale

-    sunt predispuse mai usor la infectii genitale

-    au avut o sarcina extrauterina in trecut

-    iau tratament antiinflamator pe termen lung

-    au menstruatii foarte abundente

-   beanta uterina (beanta a colului uterin este o deschidere anormala a orificiului colului uterin si apare dupa o nastere dificila sau dupa un avort.)  

Steriletul se poate monta doar dupa o pauza de 3 luni, la femeile care au nascut, timp in care uterul isi revine la forma initiala. Daca ai suferit un avort spontan sau voluntar trebuie sa astepti trecerea unui ciclu. Daca ai nascut prin cezariana este bine sa astepti trecerea mai multor cicluri pana la instalarea unui sterilet. Steriletul  se pune in a treia si a cincea zi a ciclului. Inainte de montare, ginecologul o sa va prescrie un tratament cu antibiotice pe care le veti lua atat pe cale orala cat si vaginala, dar si tipul de sterilet care va este eficient.

Instalarea steriletului se face rapid insa este putin dureroasa. Dupa montare e posibil sa aveti mici sangerari dar care sunt normale, ba chiar pot fi considerate sfarsitul menstruatiei. Dupa urmatoarea menstruatie, trebuie  sa mergeti la medicul ginecolog pentru a verifica, daca a fost pus corect si eventual de a scurta firele lasate inafara, in caz ca va deranjeaza pe dumneavoastra sau pe partener.

In momentul de fata se cunosc 10 tipuri de sterilet si iti va fi recomandat de catre medicul ginecolog dupa un control mai amanutit. Unele sunt pentru cele care au uterul mai mic altele care au o deschidere mai larga sau altele care menstruati dureroase si abundente. Majoritatea steriletelor sunt din cupru.

Trebuie sa va adresati medicului ginecolog in caz ca aveti scurgeri vaginale neobisnuite, sangerari intre menstruatii, intarzierea ciclului, dureri in partea de jos a abdomenului sau nu mai simtiti la pipait firele steriletului. Daca nu prezentati nici una din aceste cauze o data pe an sau la 6 luni este bine sa mergeti pentru un control de rutina.

In caz de infectie vaginala este posibila pastrarea steriletului, daca aceasta infectie se poate trata cu ajutorul medicamentelor fara a indeparta steriletul.

Steriletul nu poate fi pierdut decat in cazul punerii necorespunzator in primele 3 luni (mai ales la femeiile care au nascut si a fost pus prea devreme) sau la femeile tinere care inca nu au avut un copil. Mai poate fi pierdut si in cazut in care uterul prezinta malformatii. In orice caz, este bine sa va adresati medicului ginecolog, pentru a vedea cu exactitate cauza pierderii acestuia. Trebuie sa mai stiti ca este necesar sa verificati periodic daca simtiti firele din fundul vaginului, atingandu-le cu degetul.

Steriletul este una dintre metodele contraceptive existente, insa inainte de a decide ca aceasta este metoda potrivita pentru tine, informeaza-te sau consulta medicul ginecolog pentru a te indruma in alegerea metodei potrivite organismului tau.  
sursa: Sanatate.bzi.ro 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1236 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007255 (s)