News Flash:

APIA a anunțat!

Bugetul pentru implementarea Programului pentru Școli al României a fost aprobat

3 Septembrie 2024
97 Vizualizari | 0 Comentarii
Sursa foto cugetliber ro

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat luni, 3 septembrie, printr-un comunicat de presă, că pentru anul școlar 2024-2025 a fost aprobat un buget de 760.241.000 lei pentru implementarea Programului pentru Școli al României. Bugetul va fi alocat astfel: 96.176.000 lei pentru furnizarea gratuită de fructe și legume și 38.163.000 lei pentru măsurile educative asociate; 370.676.000 lei pentru furnizarea gratuită de lapte de consum și produse lactate fără adaos de lapte praf și 38.163.000 lei pentru măsurile educative corespunzătoare; 217.063.000 lei pentru furnizarea gratuită de produse de panificație.

„În anul școlar 2024-2025, vor beneficia prin Program de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate și măsuri educative aferente acestor produse, un număr de 1.908.231 preșcolari din grădinițele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/acreditate și particulare acreditate și elevi din învățământul primar și gimnazial de stat și particular, precum și preșcolari și elevi incluși în învățământul special. Solicitanţii sprijinului financiar din FEGA pentru furnizarea fructelor, legumelor, laptelui şi produselor lactate şi derularea măsurilor educative aferente (consiliile judeţene şi/sau consiliile locale ale municipiilor, oraşelor, comunelor sau subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti) transmit la Centrele APIA, prin intermediul sistemului informatic al Agenției, cereri de plată, la sfârşitul fiecărui an şcolar, în termen de trei luni de la sfârşitul perioadei pe care o vizează. În colaborare cu Ministerul Educaţiei, solicitantul de ajutor financiar din FEGA are obligaţia de a verifica activitatea instituţiilor de învăţământ beneficiare privind înregistrarea în sistemul informatic a numărului de preşcolari şi elevi prezenţi la cursuri, precum şi a numărului de porţii consumate pe parcursul unei zile de şcoală şi a perioadei cererii de plată, conform catalogului şcolar”, se precizează în comunicatul de presă citat.

Dacă valoarea totală a cererilor de plată depuse de solicitanți depășește plafonul anual disponibil din FEGA pentru fructe și legume, respectiv pentru lapte și produse lactate, ajutorul financiar acordat fiecărei cereri eligibile va fi ajustat proporțional pentru a se încadra în plafonul respectiv.

APIA va efectua plățile ajutoarelor financiare din FEGA în termen de trei luni de la depunerea cererilor de plată, în limita sumelor alocate pentru aceste scopuri. Dacă, până la momentul plății, sunt în desfășurare anchete administrative care nu au fost finalizate, termenul de trei luni se va extinde până la încheierea anchetelor și stabilirea eligibilității cererii de plată.

Pentru anul școlar 2024-2025, produsele achiziționate în cadrul Programului pentru Școli al României, care nu sunt consumate din motive obiective, vor fi redistribuite între preșcolarii și elevii din aceeași instituție de învățământ, pentru a evita obligația de plată a produselor neconsumate de către instituțiile respective.

În anul școlar 2023-2024, produsele au fost distribuite în 9.134 de instituții de învățământ, beneficiind de ele 1.131.330 de preșcolari din grădinițe cu program normal de 4 ore (de stat și particulare acreditate), precum și elevi din învățământul primar și gimnazial (de stat și particular), inclusiv preșcolari și elevi din învățământul special.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1399 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005965 (s)