News Flash:

BREAKING NEWS: Banca Nationala a majorat dobanda-cheie la 2% pe an. Analist, dupa masura BNR: Bancile vor majora dobanzile la credite. Si ROBOR va creste

8 Ianuarie 2018
639 Vizualizari | 0 Comentarii
credit

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, in sedinta de luni, majorarea de la 1,75% la 2% pe an a dobanzii de politica monetara.
Potrivit unui comunicat al bancii centrale, in sedinta din 8 ianuarie 2018 Consiliul de Administratie al BNR a hotarat urmatoarele:
- majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,00 la suta pe an de la 1,75 la suta pe an incepand cu data de 9 ianuarie 2018;
- majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,00 la suta pe an de la 0,75 la suta pe an, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,00 la suta pe an de la 2,75 la suta pe an incepand cu data de 9 ianuarie 2018;
- Pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Dobanda-cheie a mai fost setata la 2% pe an in perioada 1 aprilie – 7 mai 2015, dupa care s-a mentinut, pana luni, 8 ianuarie 2018, la 1,75% pe an.

Analistii economici se asteptau la o majorare a dobanzii-cheie de catre BNR in 2018, dar nu se asteptau ca aceasta masura sa fie luata inca din ianuarie.

BNR precizeaza ca un comunicat detaliat va fi prezentat in cadrul unui briefing de presa sustinut de guvernatorul Mugur Isarescu, la ora 15.00, la sediul bancii centrale.

Analist: In urma cresterii dobanzii BNR, bancile vor majora dobanzile la credite. Si ROBOR va creste

Majorarea dobanzii-cheie de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), de la 1,75% la 2%, va avea ca efecte cresterea dobanzilor la credite, apoi - dupa o luna - cresterea dobanzilor si la depozite, iar indicatorul ROBOR „se va duce in sus”, a declarat pentru MEDIAFAX analistul economic Dragos Cabat.

„Bancile comerciale vor majora dobanzile la credite, apoi si la depozite, dar dupa o luna-doua. ROBOR-ul o sa se duca si el in sus, dar trebuie mentionat ca aceasta majorare a dobanzii-cheie este en efect al inflatiei, nu e un generator de inflatie”, a spus analistul.

Dragos Cabat a mai spus ca „era de asteptat ca BNR sa majoreze dobanda-cheie, in conditiile in care inflatia a dat semnalul ca va urca, leul se depreciaza, iar economia creste mult peste potential”.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1293 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015857 (s)