News Flash:

Boli frecvente ale omului modern

16 Iulie 2015
1458 Vizualizari | 0 Comentarii
boli om modern
Esti o femeie a zilelor noastre: te imparti intre responsabilitatile profesionale si indatoririle casnice. Si, cand stresul face parte din cotidian, apar problemele desanatate. Specialistul nostru iti spune care sunt afectiunile cauzate de modul de viata in societatea moderna si ce remedii exista pentru ele.

Afectiuni digestive

Te doare burta, chiar si dupa ce ai mancat, te simti balonata, ai arsuri. O fi numai de la cafele?

Cauze: Gastritele, ulcerul, colitele sunt consecintele unui regim alimentar necorespunzator – incepand cu orarul neregulat al meselor si terminand cu dulciurile rontaite in graba.  

Simptome: „Cele mai frecvente simptome sunt durerile abdominale, regurgitarea, pirozis – senzatia de arsura, balonarea, uneori predominanta constipatiei sau diareei“, spune dr. Nicoleta Munteanu, medic specialist Medicina Interna, Reteaua privata de sanatate Regina Maria.

Solutii: Incearca sa respecti un orar regulat al meselor - de preferat trei mese principale si doua gustari -,  sa eviti consumul de alcool si alimentele bogate in carbohidrati, picante, cu aditivi sintetici. Scoate din meniu prajelile, semipreparatele si produsele de tip fast-food, bea doi litri de apa zilnic si fa miscare.

Afectiuni vasculare periferice

Suferi de varice hidrostatice, care, pe langa faptul ca sunt inestetice, iti dau si senzatia ca ai o piatra legata de picioare.

Cauze: Dilatatiile sistemului venos superficial la nivelul membrelor inferioaresunt consecinta zestrei tale genetice, dar exista si o serie de factori agravanti: perioadele prelungite de stat pe scaun sau in picioare, sarcina, menopauza, administrarea de anticonceptionale si, desigur, obezitate.

Simptome: Pe langa implicatiile estetice, poate sa apara senzatia de oboseala la nivelul gambelor, edeme, furnicaturi, carcei. „Prezenta varicelor se poate asocia cu o serie de complicatii care pun in pericol chiar viata, cum ar fi tromboflebita, eczemele, ulceratiile, dermatita ocra”, avertizeaza dr. Munteanu.

Solutii: Activitatea fizica zilnica, mentinerea membrelor inferioare la orizontala, pentru a ajuta intoarcerea venoasa, evitarea expunerii la caldura, mentinerea greutatii corporale in limitele normale sunt doar cateva masuri eficiente pe care poti sa le iei.

Afectiuni osteo-articulare

„Ah, iar ma doare spatele” – iti suna familiar? Nu numai coloana vertebrala iti face zile fripte, dar ai probleme si cu articulatiile.

Cauze: Durerile pot fi cauzate de pozitia incorecta a corpului la birou, la volan sau in timpul somnului, de imobilizarea indelungata pe scaun sau in picioare, de caratul greutatilor, lipsa activitatii fizice, de incaltamintea necorespunzatoare. „Activitatea prelungita la calculator – tastatul in exces, mentinerea mouse-ului in aceeasi pozitie mult timp pot afecta articulatiile si tendoanele la nivelul mainii“, explica specialistul.

Simptome: „Durerea poate sa apara la orice nivel al spatelui, insa regiunile cervicala si lombosacrata sunt cel mai frecvent afectate“.

Solutii: Dr. Nicoleta Munteanu iti face urmatoarele recomandari: „Daca este obligatoriu sa lucrezi pe scaun, incearca sa mentii o postura cat mai corecta, sa nu stai aplecata – regleaza scaunul si nu uita ca biroul si ecranul calculatorului trebuie sa fie la inaltimea potrivita -, mentine ambele picioare pe podea si nu sta picior peste picior. Ridica-te, plimba-te si fa exercitii de intindere la fiecare 30 de minute. Se recomanda repaus la orizontala timp de 15-20 de minute, dupa fiecare doua ore petrecute in picioare sau in pozitia sezand. Renunta la lift in favoarea scarilor, precum si la tocurile inalte.“

Afectiuni oftalmologice

Dupa o zi de lucru, ai migrene, vezi dublu si isi simti ochii uscati. Iar picaturile pe care le folosesti cu incapatanare nu au niciun efect.

Cauze: Lucrul indelungat la calculator sau un defect de vedere netratat pot fi sursa neplacerilor tale.

Simptome: Oboseala accentuata, durerile de cap, ametelile, ochii uscati si tulburarile de vedere sunt consecinta unei activitati indelungate „cu ochii-n ecran“.

Solutii: „Un specialist va aprecia utilitatea ochelarilor de tip office, dotati cu filtru special de protectie, si iti va face recomandarea de coretie optica, daca e cazul. Pauzele regulate, de 10-15 minute, pentru odihna ochilor, sunt necesare.“

Oboseala cronica

Esti permanent lipsita de vlaga si ai senzatia ca nu te mai poti odihni.

Cauze: Asta e o alta consecinta a suprasolicitarii si poate fi inclusiv semnul unei afectiuni ascunse.

Simptome: „Sindromul oboselii cronice este o disfunctie a sistemului nervos, starea de oboseala persistenta fiind doar unul din simptomele acestei afectiuni. Alte simptome sunt: scaderea memoriei sau a concentrarii, dureri musculare sau articulare, slabiciune. Uneori, se adauga semne de oboseala intelectuala, dificultati in vorbire, iritabilitate, anxietate.“

Solutii: Specialistul nostru te avertizeaza ca, daca starea de oboseala devine persistenta, e bine sa mergi la un consult medical.

Oboseala, bat-o vina!

Oboseala are cauze multiple – afla care sunt, pentru a lua masurile necesare.

Starea de oboseala poata sa apara si in cazul in care urmezi o cura de slabire si mananci foarte putin, dar si in situatia in care ai un regim alimentar dezechilibrat si consumi alimente nesanatoase, iti explica dr. Nicoleta Munteanu. „O dieta echilibrata te va ajuta sa-ti revii“.

O alta cauza de oboseala in randul femeilor din zilele de azi o reprezinta anemia prin carenta de fier, cauzata in principal de pierderea de sange mestrual. „Este recomandat un regim alimentar bogat in fier, provenit din carne, ficat si fasole.“, te sfatuieste specialistul.

Si depresia se poate manifesta prin stari de oboseala, lipsa de vlaga si de energie, combinate cu tulburari de somn. „Daca ai aceste simptome, este indicat sa consulti un specialist. Studii recente arata ca, in prezent, femeile sunt de doua ori mai expuse depresiei decat cu 40 de ani in urma.“

Afectiunile tiroidienesunt destul de frecvent intalnite la femei si se manifesta cu senzatie de oboseala, stare de slabiciune, dureri articulare sau musculare, sensibilitate la frig, tulburari de tranzit intestinal, tegumente uscate, cefalee.Odata diagnosticate si tratate, simptomele dispar.

Odiha insuficienta afecteaza, la randul ei, femeia moderna. „O persoana obisnuita are nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte, pentru a se reface. Straduieste-te sa gasesti un ritm eficient de somn si nu abuza de alcool si de cafea inainte de culcare“, iti recomanda specialistul. (sursa: clickpentrufemei.ro)

responsabilitatile profesionale sanatate remedii oboseala cronica
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1125 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005044 (s)