News Flash:

BNR a revizuit in crestere, la 3,5%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an. Isarescu: Cifrele nu arata bine

9 Februarie 2018
909 Vizualizari | 0 Comentarii
isarescu

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere, de la 3,2% la 3,5%, prognoza privind inflatia pentru finalul acestui an si a estimat un nivel de 3,1% pentru decembrie 2019, a anuntat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.
In noiembrie 2017, BNR a revizuit in crestere, de la 1,9% la 2,7%, prognoza privind inflatia pentru finalul anului trecut, a lasat neschimbata prognoza de 3,2% pentru finalul anului 2018 si a estimat un nivel de 3,1% pentru septembrie 2019.

Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna decembrie la 3,32%, cel mai inalt nivel din august 2013, cand a fost 3,67%, in conditiile in care ouale s-a scumpit cu 43,2% anul trecut, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS) in luna ianuarie.

Principalii factori care au pus presiune pe inflatie au fost majorarea tarifului energiei electrice, o noua majorare a accizei la combustibil, excedentul de cerere, cresterea consumului, potrivit raportului prezent de guvernatorul BNR.

”Cifrele nu arata bine. Avem o crestere a tarifului energiei electrice si o noua majorare a accizei la conbustibil. (...) Exista si un deficit de oferta la nivel european in cazul unor produse alimentare”, a afirmat Isarescu.

Isarescu a avertizat ca puseul inflationist s-a produs pe fondul unei succesiuni de socuri, pe partea ofertei, care s-au vazut rapid in tarifele la energie si alimente. 

”Piata muncii ramane tensionata. Avem cel mai mare efectiv al salariatilor de dupa criza, dar costurile sunt in crestere. Cresterile salariale din sectorul bugetar sunt masive”, a spus Isarescu.

Guvernatorul a avertizat ca motorul cresterii economice a ramas consumul, ceea ce afecteaza echilibrul extern al economiei. In plus, exista o scadere persistenta a investitiilor publice, iar deficitul comercial continua sa creasca.

”Deficitul comercial s-a accentuat acolo unde am crede ca Romania are potential: produsele agroalimentare”, a avertizat guvernatorul.

Isarescu a avertizat ca exista o competitivitate scazuta a industriei alimentare, dar nu neaparat din punct de vedere al preturilor, in contextul in care randamentele din agricultura sunt mult scazute fata de tarile din regiune.

Totodata, in ultimul trimestru din 2017 a existat o presiune de depreciere a leului, in disonanta fata de cele prevalente din regiune, iar prima de risc a scazut, chiar daca nu semnificativ.

Exista o marire a decalajului dintre viteza de crestere a exporturilor si a importurilor si o crestere a deficitului structural, potrivit raportului prezent de guvernatorul BNR.

”Avem o reluare cu intarziere a finantarii din fonduri europene, rata de absorbtie fiind de numai 10% in cadrul actualului exercitiu financiar, 2014-2020”, a spus Isarescu.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1202 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007048 (s)