News Flash:

BNR a redus dobanda de la 4 la suta la 3,75 la suta

8 Ianuarie 2014
1429 Vizualizari | 0 Comentarii
Consiliul de Administraţie al BNR a decis miercuri să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% şi ratele rezervelor minime obligatorii la valută de la 20% la 18%. Noua dobândă de politică monetară va fi aplicată de joi, 9 ianuarie, întimp ce ratele diminuate pentru rezervele minime obligatorii în lei şi valută intră în vigoare începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2014.

"CA al BNR reiterează că utilizarea judicioasă a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrală în condiţiile monitorizării atente a evoluţiilor interne şi ale mediului economic internaţional este de natură să asigure stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi stabilitatea financiară", se arată în comunicatul transmis de BNR după prima şedinţă din acest an a Consiliului de Administraţie privind politica monetară.

Decizia de reducere a rezervelor minime obligatorii a fost anticipată de piaţă, iar o indicaţie în acest sens a venit chiar din partea guvernatorului Mugur Isărescu. Unii analişti se aşteptau şi la continuarea reducerii dobânzii de politică monetară.

La începutul lunii decembrie a anului trecut, Isărescu a declarat că, pentru susţinerea creditării, banca centrală este pregătită să reducă rezervele minime obligatorii în 2014, care însumează circa 6 miliarde de euro la valută şi 3-4 miliarde de euro la lei, chiar dacă în piaţa monetară se înregistrează un exces de lichiditate estimat la circa 2 miliarde de euro.

"Pe piaţa monetară din România, Banca Naţională face ce nu face de regulă o bancă centrală: lansăm lichiditate în piaţă. Media de lichiditate este de 2 miliarde de euro, exces de lichiditate, dar toată economia este un covor peste care a fost o secetă, s-a făcut o pojghiţă, stă lichiditatea deasupra, dar nu vrea să intre îneconomie", a spus Isărescu, în urmă cu o lună.

Anul trecut, BNR a redus dobânda cu 1,25 puncte procentuale, până la 4% pe an. Banca centrală a tăiat dobânda în mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit în martie 2012. Prima scădere din 2013 a fost la începutul lunii iulie (de la 5,25% la 5% pe an), aceasta fiind urmată de încă trei ajustări, în august (la 4,5% pe an), în octombrie (la 4,25% pe an) şi în noiembrie la 4%.

Comunicatul detaliat privind deciziile de politică monetară va fi prezentat la ora 16:00. Mediafax.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1195 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006898 (s)