News Flash:

Biserica Ortodoxa Romana vrea sa interzica nuntile sambata

24 Iunie 2014
1465 Vizualizari | 0 Comentarii
Patriarhia Ortodoxa Romana ar dori ca sa impuna crediciosilor o oranduiala religioasa din vechime: cununiile religioase sa fie oficiate pentru crestinii ortodocsi numai in zilele de duminica, scrie Vremea Noua.
 
Patriarhia Ortodoxa Romana vrea sa revina la vechile oranduiri bisericesti, care interzic anumite slujbe cu o zi inaintea Praznicelor Imparatesti. In vechime, casatoria se savarsea dupa Liturghia de duminica (conform Vechiului si Noului Testament, Sfanta Litrughie este Praznic Imparatesc).
La cununia religioasa, participa in trecut intreaga comunitate. Astazi, cununiile sunt savarsite de regula sambata. Practica din prezent este necanonica, pentru ca petrecerile tin pana duminica dimineata, lucru care nu mai face posibila participarea credinciosilor la Sfanta Liturghie de duminica.
 
Indicat este ca ele sa fie savarsite duminica. In legatura cu aceasta hotarare a Patriarhiei Ortodoxe Romane, preotul Vasile Laiu, paroh al Bisericii "Sf. Ilie" din Barlad si protopop de Barlad, a precizat pentru Vremea Noua: "Este o oranduiala canonica a bisericii prin care se prevede ca slujbele religioase de cununie sa se faca numai dupa oficierea Sfintei Liturghii. Biserica trebuie sa-si intre in drepturi. Asa cum o lege trebuie respectata in stat, asa trebuie respectata si legea bisericeasca, care nu este de un an – doi, ci este de 2000 de ani. Taina cununiei, asa cum o cere Biserica, trebuie facuta din credinta. Daca unii o fac pentru fala si dar, asta este treaba lor. Aceasta obisnuinta de a se face taina cununiei sambata este o oranduiala oarecum impusa de vremurile comuniste, care s-a perpetuat si in zilele noastre."
Protopopul Laiu a tinut sa mai precizeze ca taina cununiei se poate oficia in orice zi, in orice perioada a anului, numai sa nu fie urmata de petrecere: "Este normal sa nu se mai oficieze cununia sambata din considerentul ca dupa slujba religioasa urmeaza o petrecere. Sambata seara oamenii merg la petrecere, care se prelungeste si duminica. Lumea normala, care pretinde ca este crestina, ar trebui sa fie prezenta duminica la biserica. Din cauza acestor petreceri, de oboseala sau din alte motive, nu mai pot participa la slujba de duminica.", a mai mentionat protopopul Vasile Laiu.
Preotii din Barlad pe care i-am consultat ne-au precizat ca stiu de existenta unei asemenea decizii luate de Patriarhia Ortodoxa Romana, luata din anul 2001, dar ea nu a fost respectata apropae niciodata. Deocamdata ei nu au primit nimic oficial in aceste zile, prin care sa fie interzise oficierea slujbelor de cununie sambata. "Este o randuiala mai veche, aceea de respectare a canoanelor bisericesti, care s-a pus intr-o perioada in aplicare dar apoi nu s-a mai aplicat, insa nu este rea. Canoanele bisericesti trebuie respectate, ca orice lege, pentru ca cine este crestin, trebuie sa se supuna acestor canoane. Dar nu este oprit deocamdata sa fie facute slujbe pentru cununie sambata.", a mentionat un preot paroh din cadrul Parohiei "Sf. Spiridon" din Barlad.
Citeste si: Un arhiepiscop ACUZA: "Ne-au jefuit! Ne vrem banii inapoi"
Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat inca de anul trecut, din luna februarie, ca oficierea Tainei Botezului si a Tainei Cununiei sa aiba loc numai in bisericile parohiale, cu respectarea randuielilor liturgice. Decizia a fost luata in sedinta Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane (BOR). Potrivit Patriarhiei Romane, decizia a fost luata "pentru pastrarea sacralitatii si solemnitatii acestor Sfinte Taine". Si asta pentru ca in manastiri exista anumite reguli, cel putin in ce priveste imbracamintea, care trebuie sa fie sobra, iar participantii la botezuri si nunti vin cam sumar imbracati, fapt ce a dus ca in unele manastiri sa fie confectionate pelerine speciale pentru a fi acoperite domnisoarele de onoare sau chiar miresele si nasele in unele cazuri, pentru ca slujba sa fie tinuta in conditiile canoanelor din manastiri. Si totusi si in manastiri se pot oficia slujbe pentru botez sau nunti dar numai cu dispensa speciala de la Episcopia Husilor.

vremea noua protopopul laiu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1353 (s) | 33 queries | Mysql time :0.013833 (s)