News Flash:

Bebelus salvat la Timisoara printr-o interventie rara

28 Ianuarie 2016
1185 Vizualizari | 0 Comentarii
bebe operat
Doctorii din Timisoara au dat o sansa la viata unui copil. Tratamentul a inceput inca din pantecele mamei si va continua si dupa, o perioada de timp. Medicii timisoreni au realizat o transfuzie intrauterina, procedura care, in unele cazuri, poate face diferenta dintre viata si moarte.

La Timisoara a fost realizata o transfuzie de sange intrauterina pentru salvarea unui copil. Micutul s-a nascut, il cheama Mihaita si este sanatos. Nu este prima procedura de acest fel in urbea de pe Bega, este a treia, dar, din pacate, multi doctori nu apeleaza la ea atunci cand se lovesc de greutati. Lipsa de informatie poate transforma unele cazuri cu final fericit in adevarate tragedii, atunci cand parintii si medicul nu stiu ca exista o sansa. Ei bine, ea exista. Parintii cu RH-ul sangelui diferit, respectiv mama – negativ si tata – pozitiv, pot sta linistiti cu privire la soarta unei sarcini deoarece datorita posibilitatilor tehnice si competentelor medicale, fatul se poate dezvolta normal pana la nastere, iar, ulterior, copilul poate fi sanatos.
Un astfel de caz a fost monitorizat si tratat la Timisoara de Bogdan Muresan, medic primar ginecologie-obstetrica, specializat in medicina materno-fetala, care a realizat transfuzii de sange intrauterine la o mama ce pierduse initial o sarcina din cauza incompatibilitatii RH-lui ei si al copilului (care a mostenit Rh-ul tatalui). Doctorul a realizat o serie de transfuzii de sange fatului (mai exact masa eritrocitara – concentrat de celule rosii sangvine, de la Centrul Regional de Transfuzie Sangvina Timisoara) diagnosticat cu anemie severa, incepand cu saptamana 23, iar mama a reusit, astfel, sa duca sarcina pana in saptamana 37, termenul optim pentru nasterea in cele mai bune conditii.
“Cand parintii au RH-ul sangelui diferit si mama obligatoriu Rh negativ, corpul mamei este capabil sa produca anticorpi impotriva celulelor rosii din sangele fatului, pe care le distruge, determinand anemie fetala. La randul lui, fatul se apara si lupta cu anticorpii mamei, dar cu eforturi foarte mari care, in timp, duc la hidrops fetal (o stare terminala caracterizata prin acumularea de lichid in exces in diverse compartimente extravasculare) si, ulterior, la oprirea in evolutie a sarcinii. Daca totusi ajunge la termen, copilul are alte probleme care-l supun unor interventii medicale complexe, cu succes limitat (altfel spus, mortalitatea copiilor nascuti cu hidrops este foarte mare). Deseori, copilul nascut are handicapuri si in scurt timp, poate deceda in ciuda efortului medical de a-l salva. Viitoarele mame care afla ca au RH-ul negativ (partenerul cu Rh pozitiv) trebuie sa stie ca toate aceste lucruri se pot rezolva prin transfuzia de sange intrauterina, o procedura posibila si in cateva centre din Romania. Mesajul pe care doresc sa-l transmit este ca un cuplu, din proprie initiativa, sa intrebe despre acest tip de procedura. Este sansa unui copil sanatos”, a spus dr. Bogdan Muresan, scrie tion.ro.
Copilul venit pe lume, care a beneficiat de acest tratament, a primit numele Mihai, iar parintii si l-au dorit mult. Dimensiunea problemelor in Romania ar fi undeva intre 40 de femei pe an, respectiv aproape 200 de femei pe an, estimeaza medicii.

la timisoara
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1429 (s) | 32 queries | Mysql time :0.019842 (s)