News Flash:

BBC: Demersul anticorupTie al Romaniei ajunge panA la elite

20 Februarie 2015
1222 Vizualizari | 0 Comentarii
Romania pare sa devina in sfarsit serioasa in combaterea crimei organizate, la opt ani de la aderarea la UE si la 13 ani de la infiintarea DNA, comenteaza BBC News Online, intr-un material despre recentele actiuni ale Directiei Nationale Anticoruptie care au ajuns pana la varful politicii romanesti.
"Romania este pe calea cea buna si trebuie sa o continue", a declarat prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans luna trecuta, comentand ultimele informatii din Romania cu privire la combaterea coruptiei. "Combaterea coruptiei ramane cea mai mare provocare si principala pioritate", a adaugat el.
Mecanismul de Cooperare si Verificare a fost infiintat in 2007 pentru monitorizarea reformei judiciare si a luptei impotriva coruptiei in Romanie si Bulgaria. Informatiile pozitive sunt cruciale pentru ca Romania sa fie primita in Schengen.
Doar anul trecut, 1.138 de figuri publice, inclusiv politicieni de rang inalt, oameni de afaceri, judecatori si procurori au fost condamnati de DNA - institutie condusa de procurorul sef Laura Codruta Kovesi - o rata mai mare de patru persoane pe zi (fara a numara sarbatorile legale).
"In doar trei ani, ambele partide mari - Portocaliii (democrat-liberalii) si Rosii (social-democratii) - au fost infrante in alegeri", afirma analistul Alina Mungiu-Pippidi. Rezultatul este ca ceea ce ea numeste "mafia transpartinica" ce conducea tara, distribuia contracte ce implicau sume uriase de bani europeni, evita taxele si cumpara procurori si judecatori este dezorganizata.
La fel de important, afirma ea, este caracterul lui Klaus Iohannis, presedintele ales in noiembrie. Ca un outsider in politica, el nu este un girant al intelegerilor secrete intre marile partide, care au dominat politica romaneasca timp de 25 de ani.
O condamnare tipica a DNA a fost cea a Monicai Ridzi, in varsta de 37 de ani, fost ministru al Sporturilor si Tineretului. Ea a fost condamnata la cinci ani de inchisoare pentru ca a abuzat de functie cheltuind 800.000 de dolari din banii statului pentru concerte la preturi exagerate, folosind companiile ei favorite. Beneficiile ar fi fost impartite intre ea si partid.
Chiar si favorita fostului presedinte Traian Basescu, Elena Udrea - supranumita "blonda presedintelui" -, se afla sub investigatia DNA. Udrea, fost ministru al Turismului si fost candidat la alegerile prezidentiale, in prezent parlamentar, a fost arestata saptamana trecuta.
Ultimele tinte ale DNA includ rudele premierului social-democrat Victor Ponta - mama, sora si cumnatul acestuia, Iulian Hertanu, mai scrie BBC.
Mediafax.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1164 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004762 (s)