News Flash:

BACALAUREAT 2014: 5.000 de elevi din judetul Timis sustin astazi PROBA SCRISA la limba romana

30 Iunie 2014
1255 Vizualizari | 0 Comentarii
Probele scrise ale Bacalaureatului 2014, sesiunea iunie - iulie, incep luni, cul proba de Limba si literatura romana, pentru care au fost pregatite doua tipuri de subiecte, pentru profilul umanist si respectiv cel real ale filierei teoretice.
Luni are loc prima proba scrisa din cadrul sesiunii iunie 2014 a Bacalaureatului , la disciplina de Limba si literatura romana. Sunt asteptati sa participe la aceasta proba 143.968 de absolventi, dintre care 129.827 din promotia curenta, iar alti 14.141 din promotiile anterioare, potrivit informatiilor transmise de Ministerul Educatiei.

Sunt 18 centre de examen si sase de evaluare, in Timis, iar in sali vor fi 5.000 de elevi.

Absolventii BAC 2014 vor avea, in functie de profilul si filiera pe care le-au urmat in invatamantul liceal, doua tipuri de subiecte. Astfel, absolventii filierei teoretice - profilul umanist si cei ai filierei vocationale - profilul pedagogic, vor avea acelasi tip de subiecte, iar absolventii filierei teoretice - profil real, ai filierei tehnologice si ai filierei vocationale - toate profilurile cu exceptia celui pedagogic, vor primi alte tipuri de subiecte.
Subiecte Bac 2014 sunt elaborate de profesori specialisti din cadrul Centrului National de Evaluare si Examinare. Elevii au avut posibilitatea sa consulte si sa rezolve modele de subiecte pentru bacalaureat inca de la sfarsitul lunii octombrie 2013, cand acestea au fost publicate pe site-ul http://subiecte2014.edu.ro
Marti, 1 iulie, absolventii clasei a XII-a vor participa la proba scrisa de Limba si literatura materna, iar miercuri, 2 iulie, la proba scrisa obligatorie a profilului. Vineri, 4 iulie, se va desfasura proba scrisa la alegere a profilului si specializarii.
Afisarea rezultatelor va avea loc in data de 7 iulie (pana in ora 12:00). In aceeasi zi, vor putea fi depuse contestatii (intre orele 12:00 - 16:00). Acestea urmeaza a fi solutionate in perioada 8 - 10 iulie. Rezultatele finale vor fi anuntate in data de 11 iulie.
Bacalaureatul se desfasoara in 527 de centre de examinare.
Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, a sustinut, duminica, o videoconferinta cu personalul din tara implicat in organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat, in cadrul careia au fost discutate procedurile legate de organizare si masurile de securitate impuse pentru probele scrise de la Bacalaureat.
Ministrul Remus Pricopie a transmis mult succes elevilor, a multumit profesorilor implicati si a atras atentia asupra faptului ca MEN nu va tolera nicio abatere de la lege si de la normele prevazute in metodologia de organizare a examenului.
Politia Romana a anuntat ca peste 3.100 de politisti vor actiona, suplimentar fata de dispozitivul curent, pentru asigurarea unui examen corect, in liniste.
Bacaluareatul 2014 a inceput pe 10 iunie, pana in prezent desfasurandu-se probele de Limba romana oral (10 - 12 iunie), Limba materna oral (11 - 13 iunie), Evaluarea competentelor digitale (16 - 20 iunie) si o limba straina oral (23 - 27 iunie). Cei mai multi candidati s-au inscris la proba de limba engleza, respectiv 107.194, alti 14.198 la limba franceza, 1.087 la limba germana, 139 la limba rusa, 682 la limba spaniola, 20 la limba portugheza, 357 la limba italiana, un candidat la limba ebraica, noua la limba japoneza si doi la limba turca.
La aceste probe elevii au primit calificative, care nu le vor afecta media la bacalaureat.
Cine poate sustine examenul de bacalaureat
Examenul de bacalaureat poate fi sustinut de elevii care au absolvit liceul, indiferent de forma de invatamant. Candidatii pot fi atat din seria curenta, respectiv elevii care au absolvit liceul in acest an, cat si din seriile anterioare.
Candidatii care au participat, dar nu au promovat examenul in sesiunile de bacalaureat organizate incepand din 2003, pot solicita recunoasterea probelor promovate anterior.
Examenul de bacalaureat poate fi sustinut fara taxa de cel mult doua ori. Candidatii din promotiile anterioare, care au sustinut de cel putin doua ori bacalaureatul si care se prezinta la toate probele examenului au platit 230 de lei. In celelalte cazuri, suma platita a fost stabilita diferentiat, in functie de numarul probelor pe care le va sustine candidatul.
Promovarea examenului de bacalaureat
Absolventii de liceu promoveaza examenul de bacalaureat daca indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:
- au sustinut probele de evaluare a competentelor;
- au sustinut toate probele scrise si au obtinut cel putin nota 5 la fiecare dintre acestea;
- au obtinut cel putin media 6 la probele scrise.
Candidatii care la una dintre probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale refuza sa raspunda sau sa rezolve subiectele propuse nu pot participa la probele scrise, intrucat se considera ca nu au sustinut probe orale.
Media notelor la probele scrise se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire. Aceasta reprezinta media generala a candidatului la examenul de bacalaureat.
Candidatii care copiaza sunt eliminati din examen si nu mai pot participa la urmatoarele doua sesiuni ale bacalaureatului.
Candidatilor le este interzis sa intre in salile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacose, posete, acestea urmand sa fie lasate in sala de depozitare a obiectelor personale, stabilita de comisia de bacalaureat. Cei care refuza sa lase aceste obiecte in sala stabilita de comisia de bacalaureat nu vor fi primiti in examen.
De asemenea, candidatii nu pot intra in sala de examen cu manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Acestia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, casti audio, precum si orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare, ce permite conectarea la internet sau la retele de socializare si care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare intre candidati sau cu persoane din exterior.
Candidatii care incalca aceste reguli vor fi eliminati din examen, indiferent daca materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu si indiferent daca au fost introduse de acestia sau de alti candidati, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.
Incalcarea acestor reguli va fi considerata tentativa de frauda, iar candidatii respectivi nu mai pot participa la probele urmatoare si sunt declarati "eliminati din examen", fara posibilitatea recunoasterii, in sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii, inclusiv a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale.
Acesti candidati nu mai pot participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Examenul de bacalaureat, desfasurat doar in salile in care sunt camere video de supraveghere
Comisiile de bacalaureat judetene, respectiv cea a municipiului Bucuresti trebuie sa se asigure ca sunt camere de supraveghere video functionale in toate salile de examen, in salile in care se descarca si se multiplica subiectele, precum si in salile in care se preiau, se evalueaza si se depoziteaza lucrarile scrise.
Aceste comisii raspund pentru buna organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat si stabilesc componenta comisiilor din centrele de examen cu cel mult 48 de ore inainte de inceperea probelor scrise, prin tragere la sorti, in sedinta publica.
Cadrele didactice care fac parte din comisiile din centrele de examen si de evaluare, inclusiv persoanele de contact sau informaticienii, sunt selectate din alte unitati scolare decat cele din care provin candidatii arondati centrelor.
Din comisiile de bacalaureat nu vor face parte persoanele care, in sesiunile anterioare ale examenelor nationale, nu si-au indeplinit corespunzator atributiile, care au savarsit abateri si au fost sanctionate.
Promovabilitatea examenului de bacalaureat din 2013
Promovabilitatea in prima sesiune a examenului de bacalaureat din 2013 a fost de 55,4% inaintea contestatiilor si de 56,4% dupa solutionarea acestora. In prima sesiune au promovat examenul 99.056 de candidati. Medii de trecere au obtinut 63,1 la suta, respectiv 87.197 de candidati din promotia 2012 - 2013, si 31,7 la suta, respectiv 11.859, din promotiile anterioare.
Pentru filiera teoretica, procentul de promovare a fost de 83,62 la suta, pentru filiera vocationala - 72,96 la suta, iar pentru cea tehnologica - 37,32 la suta.
In prima sesiune a bacalaureatului s-au inscris 188.842 de candidati si s-au prezentat 175.513, dintre care 320 au fost eliminati pentru frauda sau tentativa de frauda.
Prima sesiune a bacalaureatului din 2013 a fost marcata de anchete privind suspiciuni de frauda, care au avut in centru situatia de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala. In ancheta legata de bacalaureatul de la Liceul "Bolintineanu", directoarea liceului a fost demisa si ulterior trimisa in judecata, comisia de examen a scolii a fost schimbata, iar profesorii supraveghetori si zeci de elevi au fost audiati.
Peste zece anchete privind cazuri de frauda la bacalaureatul din 2013 au fost declansate in Bucuresti, Constanta, Sibiu, Mehedinti si Timis. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1153 (s) | 33 queries | Mysql time :0.036193 (s)