News Flash:

Avertismentul unui medic renumit! ''Atentie parinti si bunici. In cazul racelilor la copii nu trebuie niciodata depasita doza de paracetamol!''

6 Februarie 2018
498 Vizualizari | 0 Comentarii
ciuhodaru

Atentie parinti si bunici. In cazul racelilor la copii nu trebuie niciodata depasita doza de paracetamol! 10 comprimate de paracetamol pot fi mortale. Respectarea stricta intervalului de minim 4 ore intre doua administrari si a dozei maxime zilnice sunt esentiale pentru a nu aparea efecte toxice.

Mai ales ca gripa se extinde la Iasi. Intr-o singura garda in UPU au fost consultati 171 de copii, marea majoritate cu viroze si gripa. 20 de copii au fost diagnosticati cu gripa in doar cateva ore. Numarul pacientilor consultati pentru cu viroze aproape s-a dublat in doar o saptamana. Sunt deja 34 cazuri de gripa confirmate in ultima saptamana iar doi pacienti nu au mai putut fi salvati.

Retineti:
1. Paracetamololul este toxic pentru ficat daca se depaseste doza.
2. Are actiune analgezica si antipiretica. Actiunea sa antiinflamatoare este practic inexistenta.
3. De aceea este indicat pentru tratamentul simptomatic al:
a) febrei si al
b) durerilor usoare si medii cu diferite localizari: cap, articulatii, dinti, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinarii.

4. Reactiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurta perioada necesara controlarii simptomelor. De aceea:
5. Nu se recomanda administrarea la intervale mai mici de 4 ore. 
6. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi. 
7. Daca simptomele persista mai mult de 3 zile este necesara reevaluarea diagnosticului si tratamentului.
8. Copilul nu este un adult in miniatura. (metabolismul diferit impune ajustarea dozelor) iar la
9. La copii cu varsta sub 6 ani recomandam utilizarea formelor farmaceutice adecvate varstei (10 - 15 mg/kg/la o administrare). 
10. Nu lasati copiilor acces liber la medicamente (necesar un dulap inchis). Intoxicatia cu 10 comprimate de paracetamol poate fi mortala chiar la adult.

!!! Atentie la supradozaj (terapeutic sau intoxicatie accidentala):
1. Se impune tratament medical imediat (urgent la spital), chiar daca nu sunt prezente manifestari clinic.
2. Pacientii trebuie spitalizati!
3. Se recomanda efectuarea imediata a lavajului gastric.
4. Simptomele supradozajului constau in paloare, greata, varsaturi, anorexie si dureri abdominale. Dozele mari de peste 10g, intr-o singura priza sau doze de peste 150mg paracetamol/kg la copil determina leziuni hepatice grave. Afectarea hepatica poate deveni aparenta dupa 12-48 de ore de la ingestie si este manifesta dupa 2-4 zile.
5. Antidotul pentru intoxicatia cu paracetamol este N-acetilcisteina. Aceasta trebuie administrata cat de repede posibil, in paralel cu diferite masuri de tratament simptomatic, si cu monitorizarea functiilor vitale.

Doze si mod de administrare uzuale:
a)Adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani: Doza recomandata este de 500-1000 mg paracetamol (1-2 comprimate Paracetamol 500 mg) la intervale de 4 ore, administrata la nevoie. Doza maxima recomandata pentru adulti este de 4 g paracetamol (8 comprimate Paracetamol 500 mg) pe zi.
b) Copii cu varsta cuprinsa intre 6-12 ani: Doza este de 60 mg/kg si zi, repartizata in prize egale, de exemplu 15 mg/kg si priza la 6 ore sau 10 mg/kg si priza la 4 ore. Nu se recomanda administrarea la intervale mai mici de 4 ore. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi. Daca simptomele persista mai mult de 3 zile, este necesara reevaluarea diagnosticului si tratamentului.

Si putintica istorie:
1. Parcacetamolul a fost sintetizat in 1873.
2. La data descoperii sale eventualele efecte terapeutice au fost ignorate.
3. Legile privind introducerea educatiei pentru sanatate si predarea de notiuni de prim ajutor au fost depuse de mine in fiecare sesiune parlamentara. Asteapta doar sa fie adoptate.

Nu uitati:
1. Transmiterea de la o persoana la alta se face cu mare usurinta pe cale aeriana (vorbire, tuse, stranut) sau prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii aflate pe mainile acestora sau pe suprafete contaminate 
2. Cei mai expusi sunt vastnicii peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, gravidele, imunodeficientii, pacientii cu afectiuni respiratorii sau cardio-vasculare cronice.
3. Evitati automedicatia. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie facut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialistilor. 
4. Antibioterapia fara discernamant este nu doar inficienta ci si potential periculoasa! Poate duce la selectionarea germenilor rezistenti, agravarea afectiunilor de baza sau da efecte secundare multiple nedorite.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1247 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014909 (s)