News Flash:

Autostrada Comarnic-Brasov va fi finalizata in 2017

16 Ianuarie 2014
1659 Vizualizari | 0 Comentarii
Autostrada Comarnic-Brasov va fi finalizata în 2017, lucrarile de constructie urmând sa înceapa la finalul lunii aprilie, a anuntat joi premierul Victor Ponta. Premierul Ponta si ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, s-au întâlnit, joi, la Palatul Victoria, cu reprezentantii Asocierii Vinci - Strabag - Aktor.
Asocierea Vinci - Strabag - Aktor a câstigat licitatia pentru constructia tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov, iar cele doua parti au semnat un Memorandum de întelegere.
Autostrada Comarnic-Brasov va avea o distanta de 53,215 km plus 7 km de drumuri de legatura si ca incluxse 3 tuneluri, 19 viaducte, 15 poduri precum si 3 noduri de iesire (Sinaia-Buateni, Predeal si Râsnov).
Suma estimata pentru constructia autostrazii este de 1,8 miliarde euro, la un cost de circa 28 milioane euro pe kilometru.
Ponta a aratat ca, potrivit memorandmului, ultimul kilometru al autostrazii va fi finalizat în 2017, desi spera ca proiectul sa fie terminat pâna la finalul anului 2016, iar la momentul actual este avuta în vedere perceperea unei taxe de utilizare de 5,7 lei plus TVA.  
Autostrada va fi data în concesiune pe o perioada de 26 ani plus perioada de constructie, iar Guvernul va trebuie sa înceapa rambursarea costurilor de constructie începând cu 2017.
Ponta a aratat ca sumele strânse din taxa de utilizare a autostrazii vor fi folosite pentru rambursarea costurilor, dar a precizat ca decizia de introducere a taxei va fi luata de Guvern dupa finalizarea lucrarii, iar în functie de nivelul taxei va depinde si nivelul sumelor platite de la bugetul de stat pentru rambursare.
El a precizat ca Guvernul a solicitat acordul Eurostat ca proiectul sa nu fie luat în calcul la deficitul bugetar, iar dupa acordul Comisiei Europene si al institutiilor financiare internationale, BEI, BERD, precum si dupa finalizarea procedurilor cu bancile finantatoare, spera ca acest contract cu asocierea Vinci - Strabag - Aktor sa fie semnat pâna la 20 aprilie. Potrivit lui Ponta, în jurul acelei date ar trebui inaugurat si santierul autostrazii.
Ponta a mai aratat ca Guvernul a rezervat în buget 100 milioane lei pentru exproprieri, subliniind ca toate terenurile sunt în extravilan.
Potrivit premierului, daca toate procedurile vor fi realizate cu succes si se va reusi semnarea contractului la termenul propus, Guvernul va grabi si realizarea celorlalte proiecte de parteneriat public-privat, precum Pitesti-Craiova si Centura de Sud a Capitalei.
Ponta s-a aratat convins ca firmele constructoare vor respecta termenele convenite, pentru ca începând cu 2017 sa poata primi de la Guvern sumele cheltuite în proiect.  Mediafax.ro

autostrada comarnic-brasov
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1341 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005271 (s)