News Flash:

Se așteaptă proiecte!

Artiștii români sunt invitați să creeze o lucrare pe tema „Fashion Trash / Behind FASHION”

23 Februarie 2024
133 Vizualizari | 0 Comentarii


Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, lansează un apel public către artiștii români interesați de problemele sociale și de mediu legate de industria modei. Artiștii sunt invitați să creeze lucrări pe tema „Fashion Trash / Behind FASHION”. Se așteaptă propuneri de proiecte, iar un juriu specializat va selecta artistul câștigător. Acesta va primi un buget de 8.000 de lei pentru a-și pune în practică lucrarea.


„Cantitatea de haine produse și aruncate rapid a crescut exponențial începând cu anul 2000, potrivit datelor oficiale prezentate la nivel european, cu tot ceea ce generează moda de consum sau moda de tip Fast Fashion – apariția rapidă de stiluri vestimentare noi și la prețuri scăzute, cu o presiune uriașă asupra resurselor materiale și umane implicate. Vorbim despre un supraconsum de resurse naturale, poluarea apei, emisii de gaze cu efect de seră, cantități uriașe de deșeuri textile.
De aceea, ne propunem să creștem vizibilitatea tematicii privind impactul social și de mediu al industriei vestimentare în rândul tinerilor, să atragem atenția asupra fenomenului și să motivăm publicul să opteze pentru soluții sustenabile”, precizează Mihaela VEȚAN, președintele Asociației CRIES.


Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare lansează un apel public pentru artiștii români preocupați de problemele sociale și de mediu generate de industria modei. Scopul acestui apel este de a crea o lucrare pe tema „Fashion Trash / Behind FASHION”. Artiștii sunt invitați să trimită propuneri de proiecte, iar un juriu specializat va selecta câștigătorul, care va primi un buget de 8.000 de lei pentru a-și pune în practică lucrarea.

Această inițiativă face parte dintr-un program mai larg al CRIES, care vizează dezvoltarea de comportamente de consum responsabil în rândul tinerilor. Aceștia sunt publicul-țintă al lucrării care va fi expusă sau prezentată public în Timișoara.

Propunerile artistice sunt așteptate dintr-o varietate de domenii, inclusiv pictură, sculptură, arte decorative, new media (artă digitală, animație, artă video), fotografie, performance, happening, artă non-obiectuală, artă conceptuală și instalație interdisciplinară. Toate detaliile și specificațiile tehnice sunt disponibile în Regulamentul de participare la apelul de producție artistică „Fashion Trash / Behind FASHION”.

Perioada de înscrieri este între 20 februarie și 10 martie 2024. Aplicațiile trebuie trimise la adresa office•cries.ro și trebuie să includă o descriere a proiectului propus, o machetă sau schiță desenată și scanată sau o schiță 3D, în funcție de tipul de lucrare propus, precum și un portofoliu al artistului, detaliate în regulament.

Artistul selectat va primi un buget de 8.000 de lei, sumă brută, pentru a realiza și prezenta lucrarea propusă la Timișoara. Acest buget acoperă remunerația, producția, transportul și alte cheltuieli logistice.

Creația câștigătoare va fi selectată de un juriu specializat, format din Cristiana Bucureci (artist în arta colajului și coordonator campanii cu impact cultural și social), Cosmin Nasui (curator, istoric și critic de artă, manager cultural, evaluator acreditat de artă contemporană și de proiecte culturale) și Conf. Dr Eduard Jakabházi (designer grafic și prodecan al Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara).

Jurizarea va avea loc în perioada 11-13 martie 2024, iar realizarea lucrării câștigătoare este programată între 14 martie și 15 aprilie 2024. Prezentarea publică a lucrării va avea loc la Timișoara, în perioada 22-26 aprilie 2024, în cadrul unui eveniment dedicat.

Această inițiativă este parte a proiectului „Cultura sustenabilității în școlile din Timișoara”, dezvoltat de CRIES pe parcursul anului 2024, continuând Programul LA PAS / Slowing Down. Scopul asociației este promovarea dezvoltării durabile, a consumului responsabil și a modei sustenabile.

Prin același proiect, CRIES va oferi formare pentru cadre didactice din Timișoara, care vor implementa proiecte pentru a atrage atenția asupra impactului de mediu și social al industriei vestimentare. Vor fi implementate opt astfel de proiecte educaționale, implicate un număr de 160 de elevi și profesori selectați de CRIES.

Acest proiect este parte a Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este implementat prin Programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu finanțare de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii. Este realizat în parteneriat cu Alimenterra, Creionetica, PostModernism și Școala Gimnazială nr. 12 Timișoara.


 

„Producerea materialelor textile necesită un consum ridicat de apă, la care se adaugă terenurile pe care se cultivă bumbacul și restul fibrelor. Pentru a fabrica un singur tricou de bumbac, se estimează că sunt folosiți 2 700 de litri de apă dulce – necesarul de apă potabilă al unei persoane timp de 2,5 ani. Sectorul textil a fost a treia cea mai mare sursă de degradare a apei și de exploatare a terenurilor în 2020. Se estimează că industria modei generează 10% din emisiile de gaze cu efect de seră de la nivel mondial – mai mult decât toate zborurile internaționale și transporturile maritime la un loc. (…) Între 2000 și 2015 producția de haine s-a dublat, iar durata medie de folosire a unei piese vestimentare a scăzut. Europenii consumă aproape 26 kg de textile și aruncă în jur de 11 kg de textile în fiecare an”, indică datele oficiale ale Parlamentului European.

În luna martie 2022, Comisia Europeană a dezvăluit Strategia UE pentru textile sustenabile și circulare. Această strategie stabilește viziunea și măsurile concrete pentru a garanta că, până în 2030, produsele textile introduse pe piața UE vor avea o durată lungă de viață, vor fi reciclabile și vor fi fabricate, pe cât posibil, din fibre reciclate. De asemenea, se urmărește producerea acestora fără substanțe periculoase și cu respectarea drepturilor sociale și a mediului.

Pentru a obține mai multe informații despre activitățile și proiectele desfășurate de Asociația CRIES, intrați AICI.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1136 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004889 (s)