News Flash:

Ar trebui sa apelezi la un psiholog terapie cognitiv comportamentala?

13 Iulie 2021
474 Vizualizari | 0 Comentarii
psiho

Sunt mai multe situatii in care un psiholog in terapie cognitiv comportamentala poate fi cea mai buna solutie petru tine iar noi ti le prezentam pe cele mai importante dintre ele.
Terapia cognitiv-comportamentala este un tip comun de logopedie (psihoterapie). Lucrezi cu un consilier de sanatate mintala (psihoterapeut sau terapeut) intr-un mod structurat, participand la un numar limitat de sesiuni. Terapia cognitiv-comportamentala te ajuta sa devii constient de gandurile inexacte sau negative, astfel incat sa poti vizualiza mai clar situatiile solicitante si sa le raspunzi mai eficient.

CBT poate fi un instrument foarte util, fie singur, fie in combinatie cu alte terapii, pentru a trata tulburarile de sanatate mintala, cum ar fi depresia, tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) sau o tulburare de alimentatie. Cu toate acestea, nu toti cei care beneficiaza de terapia cognitiv-comportamentala au o boala mintala. CBT poate fi un instrument eficient pentru a ajuta pe oricine sa invete sa gestioneze mai bine situatiile stresante ale vietii.
De ce se face terapie

Terapia cognitiv-comportamentala este utilizata pentru a trata o gama larga de probleme. Este adesea tipul preferat de psihoterapie, deoarece te poate ajuta rapid sa identifici si sa abordezi provocari specifice. In general, necesita mai putine sesiuni decat celelalte tipuri de terapie si se face intr-un mod structurat.
Terapia cognitiv-comportamentala este un instrument util pentru abordarea provocarilor emotionale. De exemplu, te poate ajuta.

            Gestionezi simptomele bolilor mintale
            Prevenirea recidivelor simptomelor bolilor mintale
            Tratarea unei boli mintale atunci cand medicamentele nu sunt o optiune buna
            Invata tehnici pentru a face fata situatiilor stresante de viata
            Identificarea modalitatilor de control al emotiilor
            Rezolvarea conflictelor in relatii si invatarea unor modalitati mai bune de comunicare
            Confruntarea cu durere sau pierdere
            Depasirea traumelor emotionale legate de abuz sau violenta
            Confruntarea cu o boala medicala
            Gestionarea simptomelor fizice cronice
Tulburarile de sanatate mintala care s-ar putea imbunatati cu terapia cognitiv-comportamentala includ:

            Depresie
            Tulburari de anxietate
            Fobii
            Tulburare de stres post-traumatic
            Tulburari de somn
            Tulburari de alimentatie
            Tulburare obsesiv-compulsiva (TOC)
            Tulburari ale consumului de droguri
            Tulburari bipolare
            schizofrenie
            Tulburari sexuale
          Teama de abandon.
In unele cazuri, terapia cognitiv-comportamentala este cea mai eficienta atunci cand este combinata cu alte tratamente, cum ar fi antidepresive sau alte medicamente.
 Cum sa te pregatesti

Poti decide singur ca doresti sa incerci terapia cognitiv-comportamentala. De asemenea, este posibil ca un medic sau altcineva sa sugereze aceasta terapie. Incepe dupa cum urmeaza:

            Gaseste un terapeut. Poti obtine o trimitere de la un medic, un plan de asigurari de sanatate, un prieten sau alta sursa de incredere. Multi angajatori ofera servicii de consiliere sau recomandari prin programe de asistenta pentru angajati. Sau poti gasi un terapeut pe cont propriu, de exemplu, printr-o asociatie psihologica locala sau de stat sau cautand pe internet.
            Intelege costurile. Daca ai asigurare de sanatate, afla ce acoperire ofera pentru psihoterapie. Unele planuri de sanatate acopera doar un anumit numar de sesiuni de terapie pe an. De asemenea, discuta cu terapeutul despre taxe si optiuni de plata.
            Analizeaza-ti ingrijorarile. Inainte de prima consultatie, ganditi-va ce probleme doriti sa abordati. In timp ce puteti clarifica acest lucru cu terapeutul dvs., avand o idee despre asta in prealabil poate servi ca punct de plecare.

Iti plac articolele de psihologie? Intra pe putereamintii.ro si descopera cele mai documentate articole scrise de psihologi si terapeuti!

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1259 (s) | 32 queries | Mysql time :0.008842 (s)