Inundații devastatoare au afectat în special regiunea Valencia, după ce ploile torențiale de marți au provocat revărsarea mai multor râuri. Aproape 100 de persoane și-au pierdut viața, iar situația este dramatică în sudul și estul Spaniei, unde locuiesc mulți români. Zeci de persoane sunt date dispărute. Cel puțin 95 de oameni au fost uciși în cele mai devastatoare inundații care au lovit Spania în ultimele trei decenii, conform autorităților locale, anunță Reuters.
Meteorologii au raportat că, în anumite zone din Valencia, în doar opt ore a căzut o cantitate de precipitații echivalentă cu cea acumulată într-un întreg an. Acest fenomen a provocat caramboluri pe autostrăzi și a inundat terenurile agricole dintr-o regiune care produce două treimi din citricele cultivate în Spania, un important exportator mondial.
Locuitorii din zonele cele mai afectate au relatat că au văzut oameni urcând pe acoperișurile mașinilor lor, în timp ce valuri de apă murdară inundau străzile, dezrădăcinând copaci și smulgând bucăți de zidărie din clădiri. Mai multe poduri s-au prăbușit, iar mașini și camioane au fost stivuite unele peste altele pe autostrăzi, între câmpurile inundate din apropierea orașului Valencia.
Mii de persoane, inclusiv familii de români, se află acum izolate în zona afectată. Prin intermediul Consulatului României la Castellón de la Plana, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) verifică informațiile privind dispariția a 22 de cetățeni români.
Oficiul consular menține un contact constant cu autoritățile spaniole, iar verificările sunt în curs de desfășurare.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului României la Castellón de la Plana: +34 964.203.331; +34 964.216.008; +34 964.217.836; +34 964.203.234; +34 964.216.172; +34 964.212.446. Apelurile sunt redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și sunt preluate de operatori în regim de permanență.
De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă sau de urgență pot apela telefonul de urgență al Consulatului României la Castellón de la Plana: +34 677 842 467.
Autoritățile nu pot oferi un număr final al persoanelor dispărute și sugerează că numărul victimelor ar putea continua să crească.
Din cauza inundațiilor, trenurile spre Madrid și Barcelona au fost anulate, iar școlile și alte servicii esențiale au fost suspendate în regiunile cele mai afectate, conform oficialilor.
Serviciile de urgență din regiune au îndemnat cetățenii să evite deplasările cu mașina și să respecte recomandările oficiale. O unitate militară specializată în operațiuni de salvare a fost desfășurată în anumite zone pentru a asista echipelor locale de intervenție.
În unele localități din Valencia, precum Turis, Chiva sau Bunol, s-au înregistrat precipitații de peste 400 mm, ceea ce a determinat agenția meteorologică de stat AEMET să emită marți o alertă roșie. Aceasta a fost apoi redusă la alertă galbenă miercuri, pe măsură ce intensitatea ploilor a scăzut.
De asemenea, inundații s-au produs și în alte părți ale țării, inclusiv în regiunea sudică Andaluzia, iar meteorologii au avertizat că se așteaptă și alte condiții meteorologice nefavorabile pe măsură ce furtuna se deplasează spre nord-est.
Serviciul meteorologic regional din Catalonia a emis o alertă roșie pentru zona din jurul Barcelonei, avertizând cu privire la vânturi puternice și grindină, în timp ce agenția de stat AEMET a plasat orașul Jerez din Andaluzia sub alertă roșie.
Bilanțul victimelor, care include persoane din alte regiuni, pare să fie cel mai grav din Europa după inundațiile din 2021, când cel puțin 185 de oameni au murit în Germania. Este posibil ca aceasta să fie cea mai severă inundație din istoria modernă a Spaniei, numărul victimelor depășind cele 87 de persoane decedate într-o inundație din 1996 în apropierea unui oraș din munții Pirinei.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat pe platforma X că Europa este pregătită să ofere ajutor. „Ceea ce se întâmplă în Spania este devastator,” a scris ea pe X.
Spania este cel mai mare exportator mondial de portocale proaspete și uscate, conform furnizorului de date comerciale Observatorul Complexității Economice, iar Valencia contribuie cu aproximativ 60% la producția de citrice a țării, conform Institutului Valencian de Investigații Agricole.
Oamenii de știință afirmă că fenomenele meteorologice extreme devin din ce în ce mai frecvente în Europa din cauza schimbărilor climatice. Meteorologii consideră că încălzirea Mediteranei, care conduce la o evaporare mai mare a apei, joacă un rol crucial în intensificarea ploilor torențiale.
© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1269 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007527 (s)
Comentarii (0)