News Flash:

Anunt important despre pensiile romanilor

20 Septembrie 2017
1720 Vizualizari | 0 Comentarii
pensie1
Transformarea viramentului catre Pilonul II de pensii in optiune si ridicarea obligativitatii cotizarii va duce la colapsul sistemului de pensii pe termen mediu. Specialistii consultati de revista Capital au identificat trei variante de aplicare a acestei modificari fundamentale la legea pensiilor.


Variantele prin care oamenii pot alege intre pilonul I si pilonul II au fiecare rezultate diferite, dar la fel dezastruoase. Prima varianta este aceea in care o mare masa de romani alege pilonul II, singurul care are cu adevarat randament. „Sa spunem ca se duce toata lumea spre pensiile private. Isi retrage toata lumea banii de la stat, daca putem spune asa. Din ce se mai platesc actualele pensii? La zi, adica? E un necesar de un miliard de euro pe luna care vin din contributiile lunare, cine le plateste? Plata de la bugetul de stat inseamna faliment“, a declarat Doina Parcalabu, fost presedinte al Casei de Pensii.


A doua varianta ar putea fi desfiintarea completa a Pilonului II.


„Sa spunem ca raman toti contribuabilii automat pe pilonul I. Se desfiinteaza pilonul II, li se restituie tuturor sumele acumulate si reconsidera punctajul. Atunci e nationalizare, cum a facut Polonia sau Ungaria. Si e mai sincer ca guvernul sa admita ca, de fapt, asta vrea. Insa, ne-am intoarce cu 10 ani in urma, am renunta complet la un venit suplimentar din pensia cu randament din Pilonul II - sistem al contributiilor sau beneficiilor definite – in care stii cat dai, dar nu stii cat primesti. E o solutie de moment, de avarie, in care guvernul acopera o gaura, dar nu rezolva problema sistemului de pensii“, mai spune Parcalabu. In acest scenariu, Romania ramane legata de sistemul clasic de pensii, intalnit in mai multe tari, sistem care functioneaza pe principiul „pay as you go“, in care contribuabilul plateste in prezent si primeste beneficiile cand ii vine randul. Cea de-a treia varianta este una in care sa existe ambii piloni si fiecare roman sa aleaga unde isi duce banii. „Vor fi unii care se vor duce de la Pilonul II la Pilonul I, convinsi ca statul este un mai bun garant al viitorului, desi plusul din administrarea privata este ca aduce, in teorie, randament.


E drept, pilonul obligatoriu privat se lauda cu randament, dar intr-o perioada in care nu are mari plati de facut, sa vedem cum va arata randamentul cand participantii vor incepe sa iasa la pensie in masa si sa incaseze sumele acumulate. Ce te faci insa cu cei care vor pleca de la sistemul de stat in cel privat? Poate se va gasi o cale sa le echivalezi contributia de pana acum. Dar ei nu vor mai vira sume in sistemul pay as you go, atunci sistemul de stat se prabuseste. Rezultatul: va fi un haos, oamenii vor ajunge in tribunale pentru a le fi echivalate sau cumulate contributiile, nimeni nu va mai sti nimic sigur, cine are bani traieste, cine nu, moare de foame“, mai spune Doina Parcalabu. In plus, mai spun specialistii, exista deja un sistem optional, cel al Pilonului III facultativ, iar introducerea unei altei notiuni de „optional“ este absurda. 

pilonul ii pensii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1254 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006161 (s)