News Flash:

ANCHETA la Mina Lupeni. Reprezentantii ITM Hunedoara, in subteran pentru a cerceta cauzele accidentului de mina

6 Octombrie 2017
1037 Vizualizari | 0 Comentarii
mina lupeni 20419000
Ministrul Energiei, Toma Petcu, declara, dupa discutia pe care a avut-o cu minerii care au supravietuit accidentului de la mina Lupeni, ca stalpii de sustinere ai galeriei de la Lupeni erau subtiati. Se vor face investitii la mina, anunta ministrul. Reprezentantii ITM Hunedoara vor intra, vineri si in zilele urmatoare, in subteran, pentru a cerceta cauzele accidentului de la mina Lupeni, dupa ce iar trei mineri au fost prinsi sub pamant. Doi dintre ei au fost recuperati in viata, insa unul a murit.
Purtatorul de cuvant al ITM Hunedoara, Sorin Istrate, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, ca ITM va cerceta evenimentul din prisma unui accident colectiv de munca.
”Un coleg de la serviciul din Petrosani al ITM, inginer minier specializat, a coborat si in mina alaturi de echipa de salvatori, ieri. Inca nu stim de ce s-a surpat pamantul, urmeaza sa cercetam. Urmeaza ca in cursul zilei de astazi si in zilele urmatoare sa intram in perimetrul respectiv sa vedem ce s-a intamplat, din ce cauza a cedat tavanul, de ce au cedat elementele de sprijin sau poate a fost o greseala umana. S-a dat decizia pentru numirea comisiei de examinare si vom face toate demersurile pentru cercetarea evenimentului”, a spus purtatorul de cuvant al ITM Hunedoara.
”Am vrut sa-mi povesteasca care a fost evolutia accidentului, cum s-a intamplat, care considera ei ca sunt cauzele. Am inteles ca a fost un gol in tavan care nu a putut fi apreciat si nu se stia ce se putea intampla (...), se pare ca sistemul de sustine la grinzi a rezistat, in schimb la stalpi spun ei ca ar fi niste probleme si din cauza asta stalpii s-ar fi micsorat de la 2 si 10 au cedat undeva la 1,80 si acolo se pare ca va fi o problema”, a spus ministrul.
Acesta a adaugat ca Ministerul nu se va autopronunta in ce priveste cauzele accidentului.
”Bineinteles noi o sa lasam organele de ancheta, ITM si Procuratura sa faca ancheta si nu o sa ne antepronuntam noi (...). O sa ne facem si noi ancheta interna si verificarile”, a adaugat Toma Petcu.
Acesta a anuntat si noi investitii la mina.
”Mi-a confirmat si conducerea companiei ca partea de echipamente a inceput sa se achizitioneze si ritmul este mai bun fata de anii anteriori. Din pacate, din cauza unui istoric foarte prost al acestei companii, compania nu are un istoric foarte bun in relatiile cu societatile care furnizeaza echipamente de siguranta si infrasturctura de siguranta miniera. (...) A spus domnul director ca in maxim doua saptamani vor veni 200 de stalpi noi de sustinere, care au nevoie sa sustina aceste grinzi”, a spus ministrul.
Intrebat de ce nu au fost cumparati pana acum stalpii, Toma Petcu a raspuns ca firmele de stat sunt obligate sa aiba o procedura transparenta: ”Din cauza istoricului foarte prost la companiei, la toate licitatiile nu s-a prezentat nimeni”.
O galerie din mina Lupeni s-a surpat joi, iar trei mineri au fost prinsi sub pamant. Doi dintre ei au fost recuperati in viata, insa unul a murit.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1131 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005047 (s)