News Flash:

Ana Blandiana a fost desemnata "Poetul European al Libertatii"

20 Martie 2016
1054 Vizualizari | 0 Comentarii
ana blandiana
Ana Blandiana a fost desemnata "Poetul European al Libertatii", sambata seara,19 martie, in cadrul celei de-a patra editii a competitiei cu acelasi nume, care este organizata de orasul Gdańsk, sub patronajul Ministerului Culturii si Patrimoniului National din Polonia.

Ana Blandiana a castigat marele premiu al competitiei "Poetul European al Libertatii" cu volumul "Patria mea A4", care a aparut in traducere Joannei Kornaś-Warwas in limba poloneza, in luna ianuarie 2016, premiul fiind acordat si traducatoarei, conform regulamentului.
Pe langa distinctia acordata, Ana Blandiana primeste si 100.000 de zloti (104.720 de lei, conform cursului BNR din 20 martie: zlotul polonez = 1,0472 de lei).
Ceremonia de decernare a premiului a avut loc sambata seara, 19 martie, pe scena spectaculosului Teatru Shakespearian din Gdańsk, iar alegerea juriului a mers spre Romania, una dintre cele sapte tari concurente, potrivit unui comunicat ICR Varsovia remis MEDIAFAX.
La fiecare doi ani, Gdańsk, orasul polonez al libertatii, devine centrul poeziei europene, cu prilejul concursului si premiului "Poetul European al Libertatii".
Sapte tari europene concureaza pentru acest premiu. In 2016, ele au fost Romania, Portugalia, Danemarca, Ungaria, Rusia, Italia si Macedonia.
Premiul este acordat atat poetilor, cat si traducatorilor.
Alegerea juriului, format din personalitati literare si culturale poloneze, a fost poetul roman, Ana Blandiana, cu volumul "Patria mea A4".
Volumul a aparut in versiune poloneza in luna ianuarie a acestui an (2016), la Editura słowo/obraz terytoria, in traducerea Joannei Kornaś-Warwas.
Scopul manifestarii este evidentierea si promovarea fenomenelor poetice care abordeaza una dintre temele fundamentale ale contemporaneitatii - libertatea - si, in acelasi timp, sunt caracterizate de valori artistice exceptionale.
Premiul "Poetul European al Libertatii" este o distinctie speciala, a carei misiune este sustinerea poeziei europene, acest mediu deosebit de important, uneori neglijat.
La fiecare editie a concursului sunt nominalizati sapte autoare si autori din sapte state europene. Editia din 2016 a fost ce-a de-a patra a acestei competitii literare,
Nominalizarea este facuta de traducatori, care propun, totodata, propria viziune a traducerii creatorilor alesi.
Dintre cei sapte finalisti, castigatorul este ales de un juriu format din traducatori, poeti, scriitori, critici si reprezentanti ai altor discipline aristice.
Alaturi de poetul premiat, care primeste 100.000 de zloti, este evidentiat si traducatorul, ceea ce este un lucru deosebit de important, caci adesea sunt uitati cei fara de care am ramane inchisi in limitele stramte ale propriei limbi.
Totodata, Institutul Cultural Roman (ICR) de la Varsovia aminteste ca organizeaza, in perioada 16-21 martie, o serie de intalniri cu Ana Blandiana, in mai multe orase poloneze, in scopul promovarii volumului nou aparut.
In data de 16 martie, poeta a fost oaspetele Cracoviei, unde s-a intalnit cu publicul la Libraria De Revolutionibus. In perioada 17-19 martie a participat la mai multe intalniri la Gdańsk.
In 21 martie, cu ocazia Zilei Internationale a Poeziei, sub egida EUNIC Varsovia, va fi organizat un eveniment in capitala poloneza, cu participarea Anei Blandiana si a altor patru poeti nominalizati la Premiul "Poetul European al Libertatii".

ana blandiana
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1255 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006450 (s)