Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 20 ore
 45    0

Vernisajul expozitiei "Securitatea - instrument al dictaturii", la Muzeul de Arta din Timisoara

La Muzeul de Arta Timisoara va fi vernisata, miercuri, in Sala Baroca, expozitia intitulata 'Securitatea - instrument al dictaturii', materialele fiind puse la dispozitie de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), care doreste sa arate publicului larg o pagina din istoria poporului roman.
Evenimentul cuprinde si o serie de intalniri stiintifice si dezbateri, care vor avea loc in perioada 3-29 septembrie in spatiul muzeal, sub coordonarea prof. univ. dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Arta Timisoara. 
'Expozitia isi propune sa prezinte publicului, intr-o forma accesibila si sintetica, istoria de peste patru decenii a Securitatii, in multiplele ei ipostaze institutionale, sprijinind in acest mod o mai buna intelegere a dimensiunii fenomenului totalitar, iar spatiul expozitional este structurat pe doua nivele de reprezentare a represiunii', a declarat marti pentru AGERPRES istoricul Victor Neumann.
Primul nivel este cel in care documentele secrete ale Securitatii prezinta principalele metode si tehnici de urmarire si de reprimare (supravegherea si arestarea persoanelor care se opuneau regimului comunist, anchetarea acestora si tratamentul inuman la care au fost supusi detinutii politici in penitenciarele romanesti); modalitatile de cenzura si de confiscare a corespondentei, ascultarea convorbirilor telefonice, filaje; dirijarea informatorilor, precum si atributii ale unor directii si servicii importante implicate in mentinerea regimului comunist. 
O secventa importanta din spatiul expozitional este rezervata anului 1989 si evenimentelor din decembrie, ilustrata cu ajutorul unor imagini inedite.
Cel de-al doilea nivel apartine memoriei traite, infatisand experienta directa a unor oameni care au acceptat sa-si impartaseasca amintirile lor pe parcursul interviurilor realizate in cadrul Centrului de Istorie Orala - CNSAS. 
Vizitatorii au posibilitatea sa vizioneze in cadrul expozitiei filmul documentar realizat de CNSAS 'Supravegheat de Securitate in anii '70-'80', in regia lui Nicolae Margineanu. Realizatori: Cristina Anisescu (coordonator proiect); Florentina Budeanca, Liviu Burlacu, Cipriana Moisa, Mihaela Negru, Teodora Pop (CNSAS).
Expozitia poate fi vizitata de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00, in perioada 3-29 septembrie.
Pentru ghidajul vizitatorilor, CNSAS pune la dispozitie o mapa de prezentare a expozitiei.
Vineri, 5 septembrie, in intervalul orar 16.00-17.30, Muzeul de Arta Timisoara va gazdui, in colaborare cu CNSAS, dezbaterea interactiva 'Before the END', in cadrul proiectului 'Freedom Express' (Study Trip) Timisoara, coordonat de European Network Remembrance and Solidarity. AGERPRES

Citeste si...

2 Septembrie 2014
 1562    0
1 Septembrie 2014
 2187    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu